Sedan igår morse finns en bit av Vasa-skeppet till salu på auktionssajten Tradera.com, hur ställer ni er till det?
- Ja, det finns inga juridiska hinder för att sälja en träbit från Vasa. Däremot så tycker vi att ur ett moraliskt perspektiv så tillhör den svenska folket och inte en enskild privatperson, även om denne i det här fallet säger att hon fått den av dykaren Per Edvin Fälting. Jag önskar att hon ville återlämna den till oss istället för att sälja den på nätet.

Har ni haft kontakt med personen?
- Nej, det var auktionsfirman som ringde oss för att kolla om det var lagligt. Men jag undrar om ägaren vet att det vilar en förbannelse över träbiten och alla andra föremål som tagits från skeppet. Det sägs att det en gång kommit ett brev från en olycklig spanjor som tagit en bit från skeppet men ångrat sig efter att han drabbats av alla möjliga olyckor och tragedier.

Kommer ni att lägga ett bud?
- Nej vi kommer inte att lägga något bud. Och det är dessutom omöjligt att bevisa att den är äkta. Kol-14 metoden kan bara visa vrakets ålder med plus minus 100 år. Vasa bärgades med närmare 14 000 träbitar varav de flesta finns i våra arkiv och vi tycker att även den här hör hemma hos oss och inte på en vägg någonstans. Fälting borde aldrig ha gett bort den om du frågar mig.

Här hittar du auktionen på Tradera.com.