Photoshop Express är namnet på Adobes nya bildprogram där redigeringen sker direkt på webben.

Den bygger på Flash och går därmed att använda oavsett vilket operativsystem man har på datorn. Bilderna kan sparas på Adobes servrar där varje användare gratis får utrymmer på 2 GB eller också kan man överföra bilderna till den egna hårddisken.

– Det här är en produkt som säkert kommer att tilltala grupper som ofta är ute på Facebook eller bloggar och snabbt vill kunna redigera och lägga ut bilder som de tagit med mobilen, säger Doug Mack, Adobes chef för produkter och tjänster för hemanvändare.

Bland de funktioner som nämns är möjligheten att ta bort röda ögon, skapa miniformat (tumnaglar) av större bilder och byta ut färger på bilderna. Dessutom kan man använda Photoshop Express till att skapa bildspel, dela bilder med andra och baka in bilder på olika webbplatser.

– Trots att produkten är helt nyutvecklad har vi hämtat många funktioner från Photoshop. Det gäller exempelvis redigering av röda ögon där vi inte bara lägger svart på rött utan analyserar färgerna i bilden och lägger på rätt nyans, säger Doug Mack när han presenterar Photoshop Express.

Adobe poängterar att den betaversion av Photoshop Express som nu finns tillgänglig främst är anpassad för användare i USA vilket gör att tjänsten kan upplevas lite trög om man sitter på andra sidan Atlanten. När produkten så småningom blir klar kommer den att vara anpassad för alla marknader och få ett gränssnitt på flera språk. Tidtabellen för detta är dock inget Adobe gått ut med ännu.

Testa Photoshop Express

Fakta

Adobes nya bildredigerare är helt webbaserad och användarna får ett utrymme på 2 GB för att lagra bilder på. Bilderna kan dock även sparas till den egna hårddisken.