Camilla Lindbergs politiska karriär har gått snabbt. 2004 gick hon med i folkpartiet och 2006 valdes hon in i riksdagen. Hon är ersättare i kultur­utskottet och i justitie­utskottet, där hon bland annat har drivit frågan om att avskaffa det svenska spelmonopolet.

För ett halvår sedan fick hon ett samtal från datamuseet IT-ceum i Linköping som ville att hon skulle delta i en debatt om datorspel.

– De hade sett på min hemsida att jag stod som ”spelansvarig”. Jag förklarade att det hade med spel om pengar att göra och inte datorspel, säger Camilla Lindberg.

Men eftersom det inte fanns några politiker som ägnat sig åt datorspelsfrågor blev hon ändå ombedd att rycka in. Och det gjorde hon.

Debatten var intressant och Camilla Lindberg insåg snabbt att datorspel är ett spännande område.

– Jag blev snabbt lite fadder eftersom ingen annan politiker tagit sig an datorspel. Det finns ju så många aspekter – kulturpolitiska, näringspolitiska, utbildningspolitiska... Äldre kan bli hjälpta av datorspel – det finns hur mycket som helst.

Gensvaret har också blivit stort, konstaterar hon. Hon tar som exempel att sedan hon började lägga motioner som berörde datorspel i höstas har kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth börjat nämna det i sina tal.

Ser du inga faror med datorspelandet?

– Det där känns väldigt 1990-tal, väldigt uttjatat. Jag har heller inte valt den utgångspunkten utan ser potentialen i stället.

Utbildningsområdet är det som ligger henne varmast om hjärtat.

– Jag är gymnasielärare i svenska och engelska i grunden. Nu arbetar jag för att skolministern ska ge datorspelen ett erkännande som det bra redskap för lärande som det är. Framför allt vill jag att datorspel ska bli en del i lärarutbildningen så att möjligheterna kommer in på ett naturligt sätt.

Camilla Lindberg hoppas också på forskningspengar.

– Jag menar inte forskning om hur farligt det är utan forskning som kan utveckla den svenska datorspelsbranschen.

Under hösten har hon också hunnit motionera om att sänka momsen på datorspel så att den hamnar på samma nivå som böcker, tidskrifter, tidningar, teater- och biobiljetter. Det visade sig dock omöjligt enligt de EU-direktiv som gäller, förklarar hon.

Dessutom har hon i skriftliga frågor uppmanat kulturministern att skapa ett datorspelsmuseum och att se till att datorspel finns för utlån på biblioteken.

I slutet av januari ordnade Camilla Lindberg ett datorspelsseminarium i riksdagen.

– Det var helt fantastiskt. Vi höll till i den pampiga andra kammaren och det pep och blippade överallt från spelsimulatorer, racerspel, Singstar och Guitar Hero...

– Nordiska rådet hade möte i salen intill så jag var lite orolig att de skull säga åt oss, men det gick bra.

Normalt sett är politik ofta trögrörlig, men när det gäller Camilla Lindbergs profilering som datorspelspolitiker har det gått fort, konstaterar hon.

– Det är skönt med ett område där det går att förändra och göra något nytt. Jag jobbar med kriminalvård i justitieutskottet och det är väldigt viktigt men också väldigt tungrott. Så det är bra att balansera upp det.

Fakta

Camilla Lindberg utsågs i fjol till en av årets superhjältar av speltidningen Level. Hon kom på en tredjeplats, endast slagen av spelfiguren Super Mario och Yasumi Matsumo som skapat spelet Final fantasy 12.