7. Sluten systemarkeolog

Jobbet görs av alla de experter som finns på 3270, Vax/VMS, Cobol, AS400 och andra slutna system som ingen kommer ihåg. Märkligt nog finns fortfarande en efterfrågan på Cobolutvecklare, tro det eller inte. Systemen har överlevt alla prognoser om deras snara död.

6. Helpdeskzombie

Ett utmärkt jobbtillfälle för folk som vill ha ett arbete som kräver simultankapacitet och som snabbt sänker självförtroendet.

Här finns mängder av kategorier från buggfixare, lösenordsåterställare eller band­minnesroterare.
Om ett tufft jobb är ett sådant där man måste träffa slutanvändare så är helpdeskzombie ett av de tuffare.

5. Rebootknegare

Gärna erfarna klaviaturspelare som är väl förtrogna med Ctrl-Alt-Del-kommandon och andra ”power-ackord” för att konfigurera om system som hängt sig.

Det är en fördel om man står ut med mängder av olika miljöer och personlighetstyper. Folk med problem att hantera sin ilska bör undvika det här jobbet.

4. Fredsförhandlare

Uppgift: att medla mellan alla de krigande fraktionerna i företagen och på it-avdelningarna. Måste ha erfarenhet av hantering av stora egon, manipulation och närstrid.

Allt som det går att kriga om kan skapa konflikter: Windows eller Unix, öppen källkod eller sluten – folk blir som katter och hundar.

Konflikten uppstår så fort olika delar av en organisation måste samarbeta kring något, en wiki, portal eller ett intranät.

3. Företagsspion och säkerhetsexpert

Uppgiften är att ljuga, fuska, stjäla och bryta sig in, ofta i syfte att röja säkerhetsbrister hos användarna.

Här krävs kunskaper i hackande, sabotageprogram (malware) och intrång. Det krävs också en förmåga att smälta in, att slå till snabbt och försvinna osedd med bytet i behåll.

Ett vanligt jobb för säkerhetsexperter är att bryta sig in hos oskyddade användare för att visa hur dålig säkerhet de har.

2. Migrationsslav

Handlar om att flytta och konfigurera om datacenter, inte sällan på omöjliga avstånd och på löjligt kort tid.

Här krävs erfarenhet av snabb kabeldragning, långa sittningar vid systemkonsoller och ständiga in- och utloggningar i system.

Att flytta datacenter är ett smutsigt, svårt jobb – men någon måste göra det.

1. Spagettisystemarkitekt

Här krävs individer med förmåga att lösa nästintill omöjliga tekniska problem, som vill jobba långa arbetsdagar under tuffa omständigheter.

I dag finns systemen som de ska hantera överallt, på oljeriggar, i kärnkraftverk och pappersmassefabriker. Någon måste reda ut röran och se till att ljusen ändå fungerar.
Extra plågsamt blir det när systemen ska förbättras och uppgraderas.