Enligt bedömare som CS talat med ska Nordic Capital slå ihop Tietoenator med något annat bolag eller dela upp det och sälja bitarna.

Nordic Capital-ägda Aditros vd Mats Winkler har länge pratat om att ta Aditro till börsen. Men vägen dit lär inte gå direkt via Tietoenator.

Om Tietoenator säljs måste före­taget avnoteras från börsen. När det sker har Nordic Capital goda förutsättningar att bygga värden i bolaget utan att begränsas av reglerna som gäller på aktiemarknaden.

Då kanske bolaget slås ihop med Aditro eller delas upp och börs­introduceras på nytt.

– Vi har inga sådana planer i dagsläget. Om köpet går igenom blir Tietoenator ett av våra 20 självständiga portföljbolag som drivs utifrån sina egna villkor, säger Robert Furuhjelm, partner på Nordic Capital.

Andra bedömare tror att Nordic Capitals intresse för Tietoenator handlar om att man såg chansen att komma över bolaget billigt snarare än att det kan finnas några synergier med Aditro, där det tidigare Tietoenatorägda bolaget Personec ingår.

Aditro bildades för ett år sedan genom en sammanslagning av Personec och Tradimus. Företaget bedriver verksamhet inom it-driven outsourcing av affärsprocesser och affärsstödjande system.

Håkan Wranne, analytiker på Swedbank Markets, tror inte på några synergier mellan Tietoenator och Aditro den närmaste tiden. Han tror däremot att Nordic Capitals tidigare relationer med Tietoenator och kännedom om bolaget kan ha bidragit till intresset att köpa bolaget.

– Nordic Capitals intresse för Tietoenator handlar främst om att bolaget var lågt värderat. I ett deprimerat börsklimat såg de möjlighet att komma över bolaget till ett pris som var otänkbart för bara ett år sedan, säger Håkan Wranne.

Mattias Lindgren, analytiker på ABM Amro, tycker inte att en sammanslagning av Tietoenator och Aditro är otänkbar.

– Det är hypotetiskt möjligt att man kan hitta synergier. Det är ett möjligt scenario på längre sikt. Men huvuddrivkraften tror jag är att Tietoenator genererar ett positivt kassaflöde och att det är ett lönsamt bolag, säger Mattias Lindgren.

Han tror dock att Nordic Capital som eventuell ny ägare kommer att fortsätta stödja Tietoenators effektiviseringsprogram och skapa så mycket värde som möjligt på den plattform som Tietoenator driver.

Fakta

Efter flera namnbyten jobbar Aditro på att bli mer känt. Företaget, med 4 100 anställda i sju länder, har en omsättning på i runda tal tre miljarder kronor.
Om bolaget noteras skulle det bli det näst största it-bolaget på börsen efter Tietoenator.
Kärnverksamheten är out­sourcing av affärsprocesser, bpo.