Detta var Computer Swedens aprilskämt 2008.

Bankföreningens medlemmar kommer att spärra sms-funktionen på alla bankomater. Det sker efter att lösenordet till sms-funktionen spridits på forum på internet. Bankerna fruktar att de ska hållas juridiskt ansvariga för kränkande och rasistiska sms-meddelanden.

Alla bankomater av märket Siemens har en inbyggd mobiltelefon som används för service och underhåll. Bankomaten kan automatiskt ringa upp när den behöver påfyllning av pengar eller reparation. Men man kan ringa till vilket nummer som helst med bankomatens knappsats, som skyddas av en pinkod.

Det är denna pinkod som sedan ett par veckor sprids i diskussionsforum på internet. Därför tvingas nu Bankföreningen att vidta åtgärder:

– Först kommer vi att byta ut pinkoden, men sedan kommer vi flytta knappsatsen så att den blir oåtkomlig för kunderna, säger Bankföreningens säkerhetschef Tord Elvgren.

Det allvarligaste problemet för bankerna är att sms-tjänsten används för att skicka anonyma meddelanden med rasistiskt eller kränkande innehåll. Sådana meddelanden kan spåras till uttagsautomater, vilket innebär att banken kan hållas ansvarig.
Säkerhetsexperten Ludwig von Braun kommenterar:

– Den som får ett sms från en bankomat skulle, genom att svara på sms:et, kunna manipulera automaten. Jag skulle inte bli förvånad om detta inte redan har hänt.

Tord Elvgren avvisar den teorin med att mobiltelefonerna i automaterna har spärrat nummer.

– Det går inte att ringa tillbaks. För att spåra ett samtal måste man gå genom operatören.