Google har i flera år haft en kinesisk version av Google. Men användarupplevelsen har hämmats allvarligt av olika spärrar införda av de kinesiska myndigheterna. Där för sätter Google nu upp en ny sajt, på www.google.cn, där företaget självt kommer att censurera söktjänsten för att svara upp till regimens krav.

Kritiker varnar för att åtgärden kan leda begränsad åtkomst till tusentals söktermer och webbsajter. Exempel på förbjudna ämnen är Tiananmen-massakern 1989 och självständighet för Taiwan, skriver BBC.

Google försvarar sig med att egencensuren är bättre än att helt dra sig ur Kina och räknar med att den nya sökmotorn ska bli snabbare och lättare att använda.
"Att ta bort sökresultat strider mot det Google står för. Men att inte ge någon information alls (eller en starkt begränsad användarupplevelse) strider ännu mer mot vad vi står för", skriver Google i ett uttalande.

Men Googles uttalande blidkar inte kritikerna. En talesman för Reportrar utan gränser säger att Googles beslut att samarbete med de kinesiska myndigheterna är en "riktigt skam".

Vanliga Googletjänster som bloggar och e-post kommer inte att finnas med på den nya sajten, av rädsla för att myndigheterna kan kräva att Google lämnar ut personlig information om användarna.

Antalet kinesiska internetanvändare som använder en sökmotor väntas öka från nuvarande cirka 100 miljoner till 187 miljoner inom två år. En undersökning som genomfördes i augusti förra året visade att Google förlorar marknadsandelar till den lokala konkurrenten Baidu.com, skriver BBC.

Googles konkurrent Yahoo har också varit i blåsväder för sin verksamhet i Kina. Förra året anklagades företaget för att ha lämnat ut uppgifter som ledde till att en journalist dömdes till tio års fängelse.