Skivbolagens ersättningskrav hamnar på 1 621 045 euro, eller drygt 15 miljoner kronor, för Pirate Bays verksamhet. Det framgår av ett yttrande som lämnades in till tingsrätten i dag. Det är skivbolagen Sony Music, Universal Music, Bonnier Amigo, EMI och Warner Music som via ett ombud lämnat in yttrandet.

Det juridiska ombudet har räknat på hur stor skada de lidit av den olagliga verksamheten och har efter olika uträkningar kommit fram till den summan. Att varje nedladdning inte automatiskt innebär en förlorad försäljning anser inte Lars Gustafsson, vd för Ifpi som företräder skivbranschen, spelar någon roll.

– Det finns ju ingen anledning att Pirate Bay ska ha fördelar jämfört med en laglig butik. Upphovsrättslagen är sådan att man inte ska få fördel av brottslig verksamhet, säger Lars Gustafsson.

Lars Gustafsson förklarar att det har varit svårt att räkna på skadeståndssumman eftersom att det inte finns några liknande mål att luta sig på.

– Det är väldigt svårt att styrka skadan, så det här kommer ju att bli en bedömningsfråga för rättegången att ta ställning till.

Peter Sunde, en av de åtalade, är först förvånad över summan.

– Oj. Vad ska man säga? De är som vanligt ute och cyklar, säger Peter Sunde.

Peter Sunde säger att det finns flera orsaker till att denna typ av uträkning inte stämmer. Dels är det inte säkert att alla låtar laddats ner i Sverige och dels är inte varje nedladdning detsamma som en förlorad inkomst.

– Men då förlorade jag en intern vadslagning, jag hade gissat på 30 miljoner.

Detta skadeståndsanspråk gäller enbart den musik som finns med i åtalet. Förutom det finns även nio filmer och fyra spel med. Både Antipiratbyrån och MPA väntas lämna in egna skadeståndsanspråk, men de har begärt uppskov med en månad.