Att resultatet av omröstningen nu försenas spär ytterligare på spänningarna kring Microsofts dokumentformat Office Open xml, ooxml.

Först i dag, fyra dagar efter att omröstningen avslutades i lördags, kommer Iso offentliggöra resultatet om huruvida ooxml blir standard eller inte, rapporterar IDG News.

Nätet surrar av rykten om oegentligheter i de olika medlemsländernas omröstningar.

I Norge har några medlemmar i den norska tekniska kommittén som röstade för att ooxml ska bli en dokumentstandard nu gått ut och protesterat mot den egna kommitténs beslut. De menar att omröstningen inte gick riktigt till och kräver en utredning.

– Beslutet speglar inte vad den stora majoriteten av den norska kommittén tycker. Jag kräver härmed att det norska beslutet skjuts upp i väntan på resultatet av utredningen, skriver Steve Pepper, ordförande för den norska kommittén, i ett brev till Iso.

Under hela ooxmls standardiseringsprocess har det kommit rapporter om att Microsoft har försökt påverka omröstningen i de olika medlemsländerna på ett oschysst sätt.

Norges protest betyder sannolikt att debatten om ooxml inte kommer att vara över när Iso meddelar resultatet på onsdag.

– Det hela blir konstigare och konstigare, säger Andrew Updegrove, en amerikansk advokat som stöder det konkurrerande dokumentformatet odf, till IDG News.

– Jag tror att ooxml kommer att synas i nyhetsflödet ett bra tag framöver.

Fakta

En första omröstning om huruvida Microsofts dokumentformat Office Open xml, ooxml, skulle bli en internationell dokumentstandard eller inte skedde i september 2007.

Resultatet av den omröstningen blev nej. Medlemsländerna lämnade dessutom in 3 500 rekommendationer på hur specifikationen skulle modifieras.

De här kommentarerna inkorporerades i en modifierad version av dokumentformatet under ett möte i Genève i förra månaden. Efter det hade medlemsländerna 30 dagar på sig att rösta om de ville stöda den nya versionen. Omröstningen avslutades i lördags.

Sverige valde att inte delta i omröstningen i höstas. Vi fick därför inte heller delta i den nya omröstningen.