Vikande lönsamhet i kombination med en starkt fördröjd implementering av Akademibokhandelns nya affärssystem från SAP blev vd Gunnar Ahlströms fall. I fredags beslutade bolagets styrelse att Gunnar Ahlström får gå.

– Styrelsen konstaterar en vikande lönsamhet under ett antal år. Vi var tvungna att göra något. Vi måste få upp lönsamheten och få ett snabbare tempo i förnyelsearbetet. Det behövs någon som ser på verksamheten med nya ögon, säger Lars Idermark, styrelseordförande i Akademibokhandelsgruppen och vd i ägaren KF, till tidningen Svensk Bokhandel.

CS skrev redan för ett år sedan om problemen med SAP-implementationen hos Akademibokhandeln. Enligt CS källor hade beställarna och konsulterna på IBM svårt att förstå varandra och resultatet blev att kravspecifikationerna håller en låg kvalitet. Detta tillbakavisades då av Gunnar Ahlström:

– Det stämmer absolut inte. Det är ett intensivt arbete, men stämningen är väldigt god, sa han till CS.

Enligt Svensk Bokhandel har det senaste året har präglats av interna konflikter och stark press på Gunnar Ahlström i takt med att lanseringsdatum för SAP-systemet hela tiden har flyttats fram. När resultatet samtidigt blev sämre och sämre tappade ledningen till slut tålamodet.

KF:s presschef Gunilla Dahlqvist säger till CS att vd-bytet görs för att förbättra lönsamheten och att Lars Idermark inte svarar på frågor som rör SAP-systemet.

Gunnar Ahlström har varit vd på Akademibokhandeln sedan 2001. Nu ska en ny vd rekryteras och under tiden är Norstedts vd Maria Hamrefors tillförordnad vd, parallellt med sitt nuvarande jobb.