Över en miljon låtar finns från och med i dag tillgängliga för TDC:s kunder att ladda ner via tjänsten Play. Musik kommer från Warner Music, EMI, Sony Music samt flera danska musikbolag.

Kunderna kan behålla och lyssna på musiken som laddats ner, men bara så länge de fortfarande har ett abonnemang hos TDC. Avbryter de kontraktet får de välja mellan att förlora musiken eller betala åtta danska kronor per låt. Det går heller inte att till exempel bränna ut musiken på en cd-skiva.

TDCs koncernchef Jens Alder säger till CS danska systertidning Computerworld att detta drag går ut på att behålla kunderna i sitt eget nät, samt differentiera sig från konkurrenterna.

– Det handlar om att kringgå problemet att vi hela tiden måste leverera mer och mer bredband för mindre och mindre pengar, säger Jens Alder till Computerworld.

Tjänstens begränsningar har fått organisationen IT-politisk Forening att reagera negativt och organisationen vill att danska konkurrensverket ska titta på erbjudandet.

– När folk efter ett par år har hämtat några hundra album kommer det kosta hundratusentals kronor att byta från TDC om man inte vill gå miste om musiken. Om konkurrenterna har ett liknande erbjudande kommer man få lägga ner timmar på att leta upp musiken igen, säger Pascal d'Hermilly från IT-Politisk Forening till Business.dk.

Fakta

It-politisk Forening är en dansk partipolitiskt obunden organisation. Den kämpar bland annat för rätten till anonymitet på nätet, samt mot censur och åtkomstskydd på mediefiler.