Enligt flera analysföretag har Microsofts stora satsning på kommunikation börjat bära frukt och IBMs dominerande ställning är inte lika självklar.

– Vi ser att många av våra kunder har Office Communications som en strategisk komponent i sin it-strategi, säger Gartners analytiker, Leif-Olof Wallin.

– Det är helt klart att Microsoft marknadsandel ökar men det tar tid att byta. Det är ganska omfattande projekt eftersom det ofta hänger ihop med katalogtjänster, mobilitet och kopplingar till Office.

Det här är en relativt ny marknad för Microsoft, men enligt IDCs siffror nådde Microsoft under förra året 26 procent av den globala marknaden för chattsystem för företag. IBM har halkat ner till 21 procent.

IBM har knappast kastat in handduken. Företaget meddelar att det ska investera 6 miljarder kronor på integrerade kommunikationslösningar som Lotus Same­time.

Enligt analysföretaget Radicati Group var det förra året 461 miljoner människor i världen som chattade och den siffran förväntas öka till 711 miljoner på tre år.

Företagets vd Sara Radicati säger till CS att Sametime fortfarande är den vanligaste klienten på företag. Åtminstone enligt officiell statistik.

– Många företag har inget sanktionerat chattsystem. De anställda får använda det de är vana vid hemifrån, exempelvis Live Messenger, Google Talk och Yahoo.

Läs även:
Chatt allt viktigare för företag
Säker chatt lockar få företag
Expertbråk om chatt
"Chatt och MSN måste accepteras"