Under en presskonferens i Bryssel under onsdagseftermiddagen släppte Microsofts chefsjurist Brad Smith nyheten. I syfte att blidka EU-kommissionen öppnar Microsoft källkoden i operativsystemet Windows Server för alla licenstagare.
- Vi vill lösa det här med ett enda slag. Därför öppnar vi Windows källkod för våra licenstagare så att de kan använda den som referens och lära av den, säger Brad Smith.

Ärendet rör ett beslut från 2004 där EU-kommissionen tvingar Microsoft att dela med sig av koden till kommunikationsprotokollen i Windows Server till andra mjukvarutillverkare. Dagarna före jul förra året hotade kommissionen Microsoft med böter på upp till två miljoner euro om dagen om företaget inte började leva upp till beslutet.

Microsoft har, enligt Brad Smith, gjort 12 000 sidor teknisk dokumentation rörande kommunikationsprotokollen i Windows Server tillgängliga och dessutom erbjuder företaget sedan i december 500 timmar gratis teknisk support.

Brad Smith anser att de stegen egentligen ska räcka för att Microsoft ska anses efterleva EU-kommissionens beslut. Men då kommissionen inte håller med tvingas Microsoft till ytterligare åtgärder - och väljer att utan extra kostnad ge sina licenstagare källkoden till Windows Server.
- Vi måste egentligen inte gå så här långt. Men om man verkligen ska förstå serverprotokollen är att titta på källkoden det enda rätta sättet, säger Brad Smith.

Microsoft vidtar åtgärden både i Europa och i USA och företaget har precis börjat informera konkurrensmyndigheterna på båda sidor om Atlanten om sitt beslut.