– Nu har vi kommit till ett läge där det installeras fler skadliga program än bra program. Det kan vara en bra idé att införa så kallade vita listor för applikationer, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.

En vit lista är en lista med program som får installeras på datorn. Om en sådan lista implementeras spelar det ingen roll vad användare eller hackare gör, inga andra program än de listade kan installeras.

– Numera behöver du inte klicka på något för att bli infekterad. Det räcker med att du surfar in på en infekterad webbsida för att skadliga program automatiskt ska installeras på din dator, säger Per Hellqvist.

Det blir allt vanligare att hackare kapar välkända sidor som användarna litar på. Exempel på webbplatser som råkat ut för det nyligen är monster.com, cnet.com och usatoday.com.

– Mellan 15 och 25 procent av alla sajter är sårbara för den här typen av attacker. Hackarna kan leta upp dem och infektera dem automatiskt, så det här är big business, säger Per Hellqvist.

Mängden skadlig kod som sprids på nätet har ökat dramatiskt. Under 2007 dök 711 000 nya virus, maskar och trojaner upp. Det är två tredjedelar av all skadlig kod som någonsin skapats, enligt Symantec.

– Förut var målet för hackarna att ta över datorer. Nu har stöld av information blivit det mest intressanta, säger Per Hellqvist.

Den svarta marknaden för att köpa och sälja stulen information är välutvecklad, och i takt med att tillgången ökar sjunker priserna.

– I dag kostar ett fullt fungerande kreditkort 0,40 till 20 dollar. Ett Ebay-konto kan du få för 1 till 8 dollar och e-postlösenord kostar mellan 4 och 30 dollar, säger Per Hellqvist.

Fakta

Sverige är det nordiska land som Symantec rankar högst i kategorin kriminell verksamhet på internet.

Vi hamnar på plats 22, medan Norge hamnar på plats 37, Danmark på plats 42, Finland på plats 57 och Island på plats 92.

Symantecs tar varje halvår fram säkerhetsrapporten Internet Security Threat Report. Den kartlägger säkerhetshot, attacker och trender på internet.