Målet är flera gånger större än tidigare åtal mot svenska fildelare. Film- och skivindustrins branschorganisationer har gått samman och åtalat en man i 30-årsåldern för spridning av 30 filmer och drygt 23 000 låtar.

Men om mannen döms för spridning av musik så sker det mot kammaråklagare Britt-Louise Viklunds vilja. Efter den tidigare rättegången i december 2007 lade Britt-Louise Viklund ner åtalspunkten som gäller musik. Men skivindustrins branschorganisation Ifpi vägrade att ge sig. I stället lämnade de in ytterligare två cd-skivor med bevisning och driver nu den åtalspunkten själv, dock bara för drygt 4 600 låtar.

Att åklagarens bedömning om möjligheten att bevisa brott bestrids på detta sätt händer mycket sällan.

– Min allmänna uppfattning är att det är ovanligt, säger Emma Höglund, tingsnotarie på Linköpings tingsrätt.

Därmed tvingades tingsrätten att göra om hela rättegången. En bidragande orsak till åklagarens beslut var det expertvittne som försvaret kallat för att granska polisens utredning. André Rickardsson har en bakgrund som säkerhetsexpert på bland annat Säpo och gick igenom den tekniska bevisningen inför rättegången. På onsdagen vittnade han på nytt i Linköpings tingsrätt.

I en intervju med Computer Sweden har han dömt ut utredningen och säger att polisen har tagit anmälarnas uppgifter som fakta utan att genomföra en egen granskning.

Om tingsrätten fäller mannen kan han få villkorlig dom, vilket åter skulle ge polis och åklagare möjlighet att göra husrannsakningar och beslagta datorer från personer som misstänks för brott mot upphovsrätten. Eftersom tidigare domar bara har gett böter har man gjort bedömningen att brottet inte är tillräckligt allvarligt för att det skulle komma på tal.