Hundra dollar låter dyrt för en videodisk. Men om den rymmer 1,6 terabyte? Det är 400 gånger mer utrymme än på en vanlig dvd.

Amerikanska Turner Entertainment har testat holografisk lagring. Det är en form av datalagring som inte bara använder ytan på disken. Hela plastskivan är fullspäckad med ettor och nollor.

Turner Entertainment tänker inte sälja diskarna till allmänheten. I varje fall inte än. De holografiska diskarna ska användas internt för arkiverat material.
- Holografiska diskar lär komma att kosta hundra dollar, och 2010 har de en kapacitet på 1,6 TB. Det är rätt billigt, säger Roger Tarasoff, teknikdirektör på Turner:

- Till och med den här första versionen kan lagra 300 GB per disk, och den har ett dataflöde på 160 MB/s. Det är så det ryker. Lägg till det att söktiden är oberoende av var på disken data finns så har du den bästa av alla världar.

Holografisk lagring passar för etermedier och videoredigering eftersom man kan hämta och lagra data mycket snabbt. Läsaren hämtar eller skriver en miljon bit åt gången.

Under tre minuter
Prototyper av hopbyggda holografiska läsare klarar ett dataflöde på 27 MB/s. Innehållet på en dvd (4,7 GB) kan alltså överföras på mindre än tre minuter.

Vilket är precis vad Tarasoff drömmer om.

För Turner Entertainment i Atlanta, Georgia, har i dag ett lager med över 200 000 filmer, 25 000 reklamfilmer och 49 000 reklaminslag. Allt är lagrat, dels på digitala band, dels på system med hårddiskar. Antalet ökar och ökar, och det tar allt längre tid att ta fram ett band, berättar Tarasoff.

För skarp-tv
Nu kommer dessutom filmer för skarp-tv. De tar sex gånger mer plats än vanliga filmer.

Turner satsar därför på att bygga om sitt lagringssystem så att det kan läsa optiska diskar i ett format som passar i existerande bandmaskiner. Arbetet görs av Storagetek i samarbete med företag som arbetar med holografisk lagring.

Det handlar både om lagring och om snabbhet. I dag växer bandbredden snabbare än Turners förmåga att fylla den. Företaget har ett nät som klarar 1 Gbit/s i 96 parallella linjer och satsar på 10 Gbit/s.

Testen gjordes i oktober med prototypen Tapestry som tillverkas av Inphase Technologies i Colorado. Inphase planerar att leverera holografiska minnesenheter för skarp drift nästa år.

Det gör också japanska Optware, som satsar på att få fram diskar som rymmer 1 TB 2008. Optwares system använder en grön laser som lyser genom disken och lagrar data i ett plastmaterial. För avläsning finns en reflekterande yta i botten av disken. Den är av samma material som i cd och dvd, men de har materialet på toppen.

Mycket snabbare än band
Inphases maskin fungerade felfritt, enligt Tarasoff. Den var ungefär lika snabb som bandminnena.
- Den slutliga versionen kommer att bli mycket snabbare än band, men vi har inte sett den än, säger Tarasoff.

För att visa cheferna
Testen gjordes långt innan det finns en färdig produkt.

Den gjordes delvis som "en intern pr-satsning", säger Tarasoff: "För att visa våra egna chefer att vi har en lösning på gång, och vi vill förbereda oss nu hellre än att tänka att det dröjer åtta eller tio år.

IDG News
bearbetad av Anders Lotsson

Fakta

Holografisk lagring bygger på samma principer som holografiska bilder. Man lagrar alltså tredimensionella bilder i platt form. Skillnaden är att holografisk lagring inte lagrar foton, utan bilder av schackbrädeliknande mönster som representerar ettor och nollor.

Bilderna lagras på diskar som liknar cd och dvd, men man använder inte bara diskens yta, som cd och dvd gör. Hela disken, som är gjort av ett genomskinligt plastmaterial, används utifrån och in för datalagring. En laserstråle används för att skriva och läsa data.

Holografisk lagring klarar mycket mer data per kvadratcentimeter än cd och dvd, och dataflödet är mycket snabbare. Tekniken är fortfarande experimentell, men de första lagringsmaskinerna för holografisk lagring väntas under 2006.

Läs mer om Inphase Technologies prototyp på computersweden.se/b/880
Mer om Optware på computersweden.se/b/881