Wimax forum tillkännagav certifieringarna under Wimax Forum Asia Congress 2008 som pågår just nu i Singapore, skriver flera tekniksajter.

– Certifiering för mobilt wimax har nu blivit verklighet och den här milstolpen är ett bevis för att industrin kommer att stå fast vid sitt åtagande att ta fram infrastruktur för mobilt wimax, sa Ron Resnick, ordförande för Wimax Forum, under en presskonferens, skriver Mobile Tech News.

Michael Blomqvist, vd för radioteknikföretaget Nowire, är positivt överraskad.

– Vi hade räknat med att få se de första certifieringarna i slutet av året. Det här är ett kvitto på att mobilt wimax är på gång, säger Michael Blomqvist.

Han är övertygad om att mobila wimaxnät snart kommer att börja byggas.

– Mobila wimaxnät behövs, 3g kan inte ge tillräcklig bandbredd i stadskärnorna. De traditionella näten är gjorda för tal och inte för datatrafik. Nu har de lyckats få till datatrafik i näten, men det är ineffektivt. Dessutom är infrastrukturen för 3g och gsm tio gånger dyrare än infrastrukturen för mobilt wimax, säger Michael Blomqvist.

Han tror att vi kommer att få parallella nät i städerna. På landsbygden tror han däremot att bandbredden i 3g-näten räcker.

Hur ska parallella nät användas?

– Jag tror att mobilerna kommer att ha stöd för flera olika tekniker och kunna hoppa mellan wimax, wifi och 3g, säger Michael Blomqvist.

Erik Hörnfeldt, pressansvarig på operatören Tre, avfärdar inte tanken att mobilt wimax kan komma att fungera som ett komplement till 3g-näten.

– Det är mycket möjligt att det kan bli så. Men för oss är det inte aktuellt att satsa på mobilt wimax. Vi har ett rent ip-nät som går att skala upp för att klara mycket mer datatrafik, säger Erik Hörnfeldt.

Den kritik mot den mobila wimaxtekniken som hörts på sistone håller han inte alls med om.

– Många sågar mobilt wimax vid fotknölarna och säger att det är värdelöst. Det stämmer inte. Mobilt wimax likar 3g väldigt mycket. Skillnaden är att de stora aktörerna har valt att satsa på 3g, säger Erik Hörnfeldt.

Fakta

Wimax är en radioteknik för trådlöst bredband. Namnet står för Worldwide Interoperability for Microwave Access.

Organisationen Wimax Forum grundades 2001 och jobbar för att säkra wimax-standardens konformitet och interoperabilitet.

Wimax-tekniken kan användas på olika sätt. Fast wimax används för att ge hushåll bredbandsuppkoppling. Sådana nät finns i Sverige i dag. Här är adsl en stark konkurrent.

Mobilt wimax kan användas för att tillhandahålla mobilt bredband. Det fungerar på liknande sätt som 3g.

På måndag startar PTS en auktion på tillstånd för att använda frekvenser i 2,5 GHz-bandet. De här frekvenserna passar för bland annat mobilt wimax.

De åtta produkter som nu är certifierade för mobilt wimax är anpassade för 2,3 GHz-bandet. Produkter som är anpassade för 2,5 GHz-bandet förväntas bli certifierade inom kort, enligt Wimax Forum.