Du vann i hård konkurrens, det var 60 nominerade i år. Hur känns det?

– Jätteroligt!

Du har jobbat mycket med att intressera tjejer för teknik och it. Redan under gymnasietiden drog du igång det, eller hur?

– Ja, jag är jätteintresserad av teknik och läste det på gymnasiet och då var det bara jag och två tjejer till i klassen. Jag förstod inte varför, för teknik är så himla roligt. Så när det var dags för projektarbete gjorde jag och två andra en minikurs i html och datateknik för tjejer i högstadiet och den blev uppskattad. Tjejerna fortsatte göra hemsidor.

Hur kommer det sig att du är så intresserad av teknik? Har du haft någon extra bra lärare?

– Ja, jag hade en bra kvinnlig mattelärare. Och så har min fem år äldre bror spelat stor roll. Han började läsa datateknikprogrammet på universitetet och kom hem och förklarade hur prylar fungerade. Oj, kan man få reda på det – jag vill också veta hur det fungerar, tänkte jag.

Du har redan fått förfrågningar från universitet om att jobba med rekrytering, hur ser du på det?

– Det finns mycket att göra och jag tycker det viktigaste är att gå in redan på högstadiet för att tjejer ska förstå möjligheterna inom it-området. Massor av dem förstår inte det och då begränsar de sig redan när de väljer gymnasielinje.

– Skolan kan göra mer för att få tjejer intresserade, det visar minikursen vi genomförde. Sedan tror jag att både vi som studerar och kvinnor i näringslivet skulle kunna ställa upp som mentorer för tjejer som läser tekniska utbildningar på gymnasiet för att ge dem stöd och uppmuntran.

De måste förstå hur eftertraktade de är på arbetsmarknaden. Vad vill du jobba med?

– Jag har valt inriktningen utveckling och säkerhet och det är precis det som jag är särskilt intresserad av och vill jobba med. Jag har ett och ett halvt år kvar och hoppas få ett sommarjobb. Det är bara att gå på arbetsmarknadsdagar så får man napp. Ibland förstår man inte hur mycket man faktiskt lärt sig och hur mycket det är värt!