Hur läget på telekommarknaden ser ut den 1 juli i år avgör om EU ska reglera priserna på mobil datatrafik utomlands. Nu hänger det på operatörerna att agera om de ska undvika detta. Teliasonera är ett av de företag som tagit detta till sig och sänker nu priserna.

– I dagsläget kan vi inte utesluta att det blir en reglering, men vi tycker att det fungerar bättre om marknadsaktörerna själva får komma överens om en rimlig nivå på kostnader, säger Håkan Dahlström, chef för Teliasoneras mobila verksamhet i Sverige.

Han menar att det är svårt att vara regleringsmyndighet i telekombranschen eftersom den är så komplex. Priser och beteendemönster i mobilanvändande har genomgått stora förändringar bara det senaste året.

Teliasonera sänkte kostnaderna för utlandssamtal under 2007 och den 1 april halverade operatören sina priser på datatrafik i Europa.

– Vi har nu tack och lov bättre avtal med de i princip största operatörerna i varje land i Europa, men vi tycker fortfarande att det är för hög nivå på kostnaderna för att använda mobilen utomlands, säger Håkan Dahlström.

Teliasonera kommer att fortsätta förhandlingar med operatörerna framöver.

– Vi är inte nöjda än, men det här var ett ganska stort steg.

I dagsläget är det fortfarande till viss del upp till användaren att själv att se till att det är det billigaste nätet som används utomlands. En funktion i Telias sim-kort väljer den billigaste operatören, men påverkas också av vilken som har bäst täckning.

– Kunden får vara lite uppmärksam, säger Håkan Dahlström.

Fakta

Roaming betyder teletjänstöverflyttning. En mobilabonnent som är utanför sin operatörs täckningsområde kan använda en annan operatörs nät. Den ordinarie operatören skickar sedan räkningen.