Lenovos Thinkpadserie kan ge ett tråkigt och ingenjörsmässigt intryck, särskilt om man ställer ut de bärbara datorerna i varuhus som säljer betydligt mer färgglada och finnessrika modeller. Men för mig är det viktigaste att burkarna är både lätta och robusta.

Modell X300 känns lite som en fullträff på de punkterna.
Den maskin som Lenovo skickat ut för test har Intels Core 2 Duo-processor på bara 1,2 GHz och 2 GB ram. Skärmen är på 13,3 tum och klarar upplösningen 1 440 x 900 punkter, vilket är något högre än många andra, exempelvis Macbook Air med 1 280 x 800 punkter.


Thinkpad X300 är för dyr för de flesta. CS teknikredaktör Joel Åsblom rekommenderar att avvakta med köp.

Märkligt nog är det just Macbook Air som har jämförts mest med X300. Det beror säkerligen främst på att de har ungefär samma format, men att Lenovo trots det lyckats klämma in en dvd-spelare under skalet.

X300 mäter bara 1,8 centimeter på det tunnaste stället.
Lenovo har över huvud taget lyckats ganska bra med att fylla datorn med alla möjliga uttag och uppkopplingsmöjligheter.
Exempelvis har X300 inbyggd plats för sim-kort, vilket gör att man inte behöver ha ett externt usb-modem hängande när man vill surfa via mobilnäten.

Det tar ett tag innan man kommer underfund med hur man byter mellan det vanliga trådlösa nätet och mobil­nätet.
Styrprogrammet för det heter Thinkvantage Access Connections men programmet är lite för begränsat i min smak och ger inga anvisningar om varför man inte lyckats koppla upp sig.

I mitt fall blev jag tvungen att avinstallera Symantecs säkerhets­program eftersom jag inte lyckades lista ut hur det skulle ställas in för de olika näten.

Med en så pass mobil dator är det givetvis viktigt att batteriet är uthålligt, något man förväntar sig av en dator som inte ens har en snurrande hårddisk.

I teorin ska batteriet klara fyra timmars drift om man kör energialternativet ”hög prestanda”.

Väljer man energisparläge förlängs tiden med en kvart, enligt informationspanelen.

När man sedan mäter tiden i ett läge där datorn spelar upp en dvd-film, och alltså aldrig kan gå i vila, stoppas filmkvällen efter två timmar och tio minuter.

Efter det går det dock att göra andra saker på datorn i ytterligare 25 minuter.

CS testburk hör till de första där man kan få en ssd-disk i stället för en traditionell hårddisk.

En sådan flashbaserad disk saknar rörliga delar och är därmed både snabbare och mer tålig än vanliga diskar. Men det finns en stor hake. Med en flash-disk på 64 GB i stället för en vanlig disk på 120 GB hamnar butikspriset på hela 27 000 kronor.

Den lilla prestandaförbättring som man får med en sådan disk är absolut inte värd ett överpris på flera tusen kronor.

I dagsläget är det här den enda typen av diskar som går att få till X300 så mitt råd är att avvakta med köp tills antingen priset på flashdiskar går ner eller tills Lenovo kommer med en lika välutrustad och lätt dator som X300 men med billigare lagrings­alternativ.

Fakta

Lenovos bärbara dator väger 1,42 kilo med skärm på 13,3 tum, inbyggd dvd-brännare och 1,8 tums flash­baserad disk på 64 GB.
Pris exklusive moms: 22 000 kronor.
Betyg (1–5)
Storlek/form 5
Användarvänlighet 3
Prisvärdhet 1
Funktioner 5
Känsla 4
Medel 3,6