Tidigare under året kom rapporter om att en del porrsurfare råkat ut för en trojan riktad mot användare av Mac OSX. Sedan kom nyheten om att detta operativsystem var det första som knäcktes när en grupp hackare fick uppdraget att testa olika plattformar. Frågan är då om användare av Apples produkter nu på allvar måste se över sin säkerhet. CS har frågat en rad oberoende säkerhets­experter – och fått ett entydigt ja till svar.

Morton Swimmer, virusexpert och forskare på John Jay College of Criminal Justice i New York, noterar att Apples plattform hittills har varit ganska förskonad.

– Men visst finns det skadlig kod även här och problemen kommer att öka framöver. Vad vi ser nu är en intensiv verksamhet från hackare som inriktar sig just på Macar, säger Morton Swimmer.

Ytterligare en aspekt på det är att Apples program Safari och Quicktime även används i Windows och i Iphone. Därmed blir det mer intressant för hackare att skapa skadlig kod för Apples plattform.

– En viktig aspekt på detta är att exempelvis makrovirus kan spridas mellan de olika plattformarna, säger Simone Fischer-Hübner, professor i datasäkerhet vid Karlstads universitet.

Conny Jäverdal, it-säkerhetsansvarig på Vägverket, säger att Macarna måste hanteras på samma sätt som övriga datorer som är inkopplade till företagets nät.

– Bara för att intresset för Macar tidigare varit mindre när det gäller angrepp och skadlig kod är det inga okända begrepp och man kan inte hantera plattformen annorlunda än någon annan. Drabbas man kan det bli dyrt oberoende av plattform, säger Conny Jäverdal.

Men än så länge finns det knappast några aktiva virus som riktigar sig direkt till Apples kunder.

– Fastän man som Mac­användare inte själv drabbas av virus och annan skadlig kod kan man smitta andra genom att vidarebefodra e-post, säger Conny Jäverdal.

Bland de få gratisprodukter som skyddar Mac­användare mot virus märks Clamxav och enligt clamxav.com finns det inte några virus skrivna specifikt för Mac OS. Men ändå rekommenderas användarna att hitta och spärra skadlig kod som passerar via e-post och liknande. Den senaste versionen av Clamxav klarar givetvis även att hantera den första riktiga Mac OS-trojanen som kom i våras.

Fakta

Marknadsledande leverantör av skyddsprodukter för Mac OS är Symantec men sådana finns även från mindre leverantörer som Sophos. De här produkterna kostar pengar men bland gratisprodukterna märks Clamxav som bygger på öppen källkodsprodukten Clamav