Kriminalinspektören som nu är anställd av filmbolaget Warner Brothers begärde tjänstledigt dagen innan förundersökningen mot personerna bakom Pirate Bay avslutades. Fem dagar senare beviljades han ett halvårs tjänstledighet för att jobba på Warner Brothers, ett av företagen som är målsägande i fallet.

Som skäl för tjänstledigheten uppgav polismannen att han skulle pröva på en annan tjänst. Polisen har dock inte bekräftat att han redan då uppgav vilken den nya arbetsgivaren var.

– Det brukar man nog ange, men jag har själv läst hans ansökan, säger Ulf Göranzon, polisens presstalesman.

Brukar man göra det när man ansöker om tjänstledighet?

– Om det är så att han uppfattar att han befinner sig i en jävssituation ska han rapportera det.

Är det upp till honom själv att avgöra det?

– Vem skulle annars göra det?

Warner Brothers vägrar lämna fler uppgifter om huruvida förhandlingarna hade inletts redan medan polismannen arbetade med att utreda Pirate Bay. Bland annat hade han stort ansvar för att granska de servrar som togs i beslag vid den kontroversiella razzian våren 2006.

I Ett korthugget uttalande skriver Warner Brothers att utredaren inte haft anställning eller fått någon ersättning från filmbolaget medan han arbetade med fallet och kallar uppgifterna om jäv för ”ren spekulation”.

Men filmbolaget vägrar bestämt berätta om förhandlingarna om det nya jobbet hade inletts medan polismannen fortfarande arbetade med utredningen om Pirate Bay.

– Jag ger inte mer information än vi har gjort i vårt uttalande, säger Deborah Lincoln, vice kommunikationschef på Warner Brothers kontor i London.

Som Computer Sweden kunde berätta i fredags är det inte första gången upphovsrättsindustrin rekryterar polisanställda strax efter en utredning om piratkopiering. För några år sedan anställde Antipiratbyrån en av utredarna som arbetade med ett stort upphovsrättsbrott. Den gången lämnade polisen sin anställning medan utredningen fortfarande pågick.

Varken polisen eller kammaråklagare Håkan Roswall uppger sig ha några planer på att utreda fallet ytterligare.