För första gången kan några av Googles många webbtjänster börja utvecklas i Stockholmsområdet. Enligt uppgifter till Computer Sweden har företagets rekryterare börjat kontakta topputvecklare på svenska företag. Detta för att bygga upp en styrka som ska komplettera utvecklingen som redan i dag sker på Googles kontor i Luleå.

Traditionellt har verksamheten i Stockholm i första hand bestått av säljarbete, med mycket små inslag av teknisk utveckling.

Mycket tyder på att det i första hand är experter inom Java och ajax som företaget knyter till sig, men det är oklart exakt hur många utvecklare som ska rekryteras till Stockholm.

Enligt personer med god insyn i rekryteringsarbetet sker kontakterna från Google i Zürich, huvudkontor för utvecklings- och forskningsarbete i emea-området, Europa, Mellanöstern och Afrika.

Sedan uppköpet av Luleåbaserade Marratech pågår utveckling av Googleprodukter i Sverige. Kontoret arbetar i första hand med applikationer som liknar den videokonferensteknik som gjorde Marratech känt. Uppköpet har dock inte lett till några konkreta produkter.

Men från Googles sida är det locket på när utvecklingsarbete i huvudstaden kommer på tal.

– Vi har inget ingenjörskontor i Stockholm, säger Peter Parnes, chef för utvecklingen på Google Sverige som till vardags arbetar från Luleåkontoret.

Ska ni starta ett sånt?

– Vi har inga sådana planer i dag.

Konkurrensen om kompetenta utvecklare är stenhård i Sverige, men Google kan dra fördel av sitt goda rykte som arbetsgivare. En färsk undersökning från företaget Universum slår fast att Google är den mest eftertraktade arbetsgivaren bland svenska it-studenter.

Enligt en strategi som Google kallar att ”lämna moderskeppsmodellen” ska sökföretaget etablera lokala kontor med samma status i utvecklingsarbetet som huvudkontoret i Mountain View, Kalifornien.

CS har sökt företrädare för Google i Zürich.

Skulle du vilja jobba på Google?
Det är inte längre tillåtet att rösta.