Nya Ubuntu 8.04 kommer med en betaversion av Firefox 3 som fungerar mycket bättre än tidigare versioner.
Ubuntu har sedan länge seglat upp som den stora favoriten för dem som vill testa alternativen till Windows och Mac OS.
Själv brukar jag välja det här operativsystemet på lite äldre datorer eftersom hårdvarukraven inte är särskilt höga.
Oavsett om jag normalt kör Mac OS eller Windows på mina mer kraftfulla maskiner kör jag som regel Ubuntu på en virtuell partition.
Hardy Heron, uppföljaren till Gutsy Gibbon och Feisty Fawn, är en så kallad long term support, lts. Det innebär att utvecklarna inte lagt till så många funktioner utan snarare trimmat operativsystemet för att göra det snabbare och stabilare.
Christian Larsson, forumadministratör på Ubuntu Sveriges webbplats, berättar att ovanligt många användare har testat den betaversion som funnits ute ett tag. Det har inneburit ett stort inflöde av buggrapporter vilket borgar för hög kvalitet på den färdiga produkten.
Själv har jag bara hunnit testa den sista release-kandidaten (den färdiga produkten släpps i dag, torsdag), men inte drabbats av några missöden.
Jag installerade Hardy Heron via en betaversion av VMware Workstation 6.5 och hade allt på plats inom en halvtimme.
Det är bara att ladda ner en skivbild av Ubuntu, starta VMware Workstation och klicka på skivbilden.
Sedan får man frågor om vilket språk som ska väljas, vilken tidszon man vill ha och hur stor partition man vill skapa för det nya operativsystemet.
En kul detalj med Ubuntu är att man kan välja en variant där man kör operativsystemet från skivan i stället för att installera allt på hårddisken.
Dessutom kan man välja en modell där man exempelvis bootar från ett usb-minne och därmed kan testköra lite innan man bestämmer sig för att göra en full installation av operativsystemet.
Efter en kort fikapaus hade jag svenska versioner av inte bara operativsystemet utan även alla komponenter som ingår. Och det är ingen dålig lista.
I paketet ingår betaversion 5 av Firefox 3 samt Openoffice 2.4. Dessutom får man de senaste versionerna av bildredigeraren Gimp, fotohanteraren F-spot och bildläsaren Xsane. Självklart får man även program för uppspelning av filmer och musik, ljudinspelning och skivbrännare.
På nöjessidan går det att räkna till hela 17 spel, exempelvis schack, sudoku och ett par Tetrisvarianter.
Efter ett par dagars körning går det att konstatera att allt flyter på som det ska och med den senaste versionen av Firefox är det betydligt smidigare än förut att få alla insticksmoduler på plats.
Lättare än så här kan det knappast bli att köra Linux, även för grupper som inte gillar att pilla så mycket med sina burkar.
I den senaste versionen av Ubuntu ligger betoningen på stabilitet. Däremot har det inte tillkommit så mycket nytt bortsett från att alla komponenter har uppgraderats.
Webbläsaren Firefox 3 finns med fastän det bara är en betaversion. Men den är å andra sidan mycket bättre än 2:an.
Betyg (1–5)
Gränssnitt: 5Användarvänlighet: 5
Prisvärdhet: 5
Funktioner: 4
Installation: 5
Medel: 4,8