Den allestädes närvarande webben uppenbarar sig på plats efter plats i det enorma konferenskomplexet Moscone Center. Ofta i sällskap med kända it-varumärken. Som Microsoft, vars presentation av nya tjänsten Live Mesh imponerar på den normalt mer öppen källkods-förespråkande publiken.

– Webben är i centrum för allt vi gör och vi når den från ett otal apparater. Men prylarna har inte haft kontakt sinsemellan. Live Mesh gör datorer och andra apparater medvetna om varandra, säger Amit Mital, chef för Microsofts tjänst.

Mesh är en ”software plus services”-tjänst som samlar data, kontakter och applikationer och gör dem nåbara oberoende av vilken apparat som används. Det är åtminstone ambitionen, inledningsvis fungerar den bara med Windowsdatorer och mobiler med Windows Mobile.

– Vi vill skapa en plattform som är öppen och låter utvecklare skapa egna program som knyter samman webben och olika apparater, säger Amit Mital.

Adobe satsar stort på ria, rich internet applications, program baserade på webbteknik men som används utan webbläsare och i allt väsentligt beter sig som vanliga skrivbordsprogram. Plattformen som lanserades i slutet av februari heter Air – Microsoft har en liknande i Silverlight – och bygger på att kombinera flash och html.

– Air tar det bästa från webben och lägger till funktionalitet för skrivbordsanvändning, säger Ryan Stewart som har titeln Air-evangelist på Adobe.

Syftet är inte att ersätta webbläsaren utan framför allt att låta företag skapa en tajt relation med sina kunder. Ebay, New York Times, Nasdaq och Salesforce är företag som har egna Air-program som låter kunderna använda företagens tjänster utan att öppna webbläsaren.

En annan poäng är att separata program ger företagen fler möjligheter.

– Ebay skulle inte kunna ändra sin sajt i någon större utsträckning utan att skapa ramaskri bland användarna, men med webbprogram är friheten större, säger Dion Almaer, utvecklare på Google.

Hans företag tar hand om ytterligare en aspekt, den nerkopplade webben. Google Gears, som betalanserades i fjol, ger offlinemöjligheter till tjänster som normalt bara fungerar online. Detta genom att installera en lokal databas på användarens dator. Men det är inte det enda syftet.

– Problemet är att det tar för lång tid att uppdatera webben. Alla använder den och behöver den, men det tar tio år att göra stora förändringar. Vi vill få webben att utvecklas snabbare, säger Dion Almaer.