Den mobila webben är irrelevant. Eller snarare borde den vara det, tycker Mitchell Baker, högsta hönan på Mozilla. Det finns en enda webb – och den ska vara densamma oavsett vilken apparat du använder för att nå den.

Så är det inte idag, men Mitchell Bakers åsikt är helt okontroversiell på Web 2.0 Expo. Däremot tycks de flesta se Apples Iphone som katalysatorn för den mobila utvecklingen, medan Mitchell Baker lanserar en annan kandidat:

– Firefox är den snabbaste vägen fram till en enda webb, säger hon bestämt.

Mozilla har fullt upp med att anpassa Firefox till mobila enheter. Efter drygt ett halvårs utvecklingsarbete ska plattformen nu fungera och Firefox gå att använda på en smartphone. En testversion av Fennec – kodnamn för en Firefox-prototyp för mobila enheter – har nyligen släppts.

Mobila enheter, förresten. Det uttrycket gillar inte Mitchell Baker.

– Det är jag som är mobil. Jag vill inte att min telefon promenerar omkring utan mig. Det jag menar är att det inte finns någon anledning varför jag ska behöva göra saker annorlunda bara för att jag sitter på ett tåg, säger hon.

Användarens upplevelse är i centrum för Mozilla, säger Mitchell Baker. Det ska alltid räcka med några få tryck på tangenterna för att nå den information du vill ha. Så är inte fallet på mobilsidan idag.

Lösningen i Mozillas vision är att släppa ut en mobil Firefox och därigenom få fart på nya innovationer.

– Mozilla existerar för att nå människor och för att ge utvecklare en plattform där de kan nå människor, säger Mitchell Baker och vänder sig till den utvecklartäta publiken:

– Vi kommer att få se samma innovationskraft från er som när ni skapat webben 2.0.