Fit-PC är tillverkad av israeliska Compulab och har hårddisk på 60 GB men bara 256 MB ram. Fast det borde duga för att köra Ubuntu Linux, det operativsystem som förinstallerats på datorn. Fit-PC har måttet 116x120x40 millimeter vilket kan jämföras med Mac Minis 165x165x50 millimeter. Datorn väger dessutom bara 500 gram, under hälften så mycket som Apples produkten.

Men målgruppen för de båda produkterna är dock knappast den samma. System Technologys produktutbud riktar sig främst till användare av industriell mätteknik och underhåll av produkter inom tillverkningsindustrin.

– Compulab jobbar i princip bara med inbyggda system i stora volymer. I de sammanhangen heter den här burken ENC-IGLX. Det blev emellertid ett väldigt tryck, både från företag och privatpersoner, på att få köpa den med en vanlig Linuxdistribution så Compulab beslöt att skapa Fit-PC, säger System Technologys vd Richard Klingspetz.

Det kanske inte helt lämpliga namnet vid marknadsföringen av produkten i Sverige kommenterar han så här:

– Jodå, vi har både haft diskussioner och många skratt internt, men den är redan känd under det namnet sedan ett drygt halvår tillbaka så den namnet får vi leva med. Lite humor skapar det nog dock.

Fit-PC kostar 2 625 kronor exklusive moms.