Det är en mindre operatör som står i Ifpis skottglugg när skivbranschen ger sig direkt på operatörerna för att minska mängden illegal fildelning på nätet. Enligt svenska Ifpis vd Lars Gustafsson är just denna operatörs verksamhet mer ”graverande” än andras.

– Vi undersöker rättsläget och skaffar bevisning för att vidta någon form av åtgärd.

Stämningen ska bli ett pilotfall för att testa om den svenska lagstiftningen kan göra det möjligt att tvinga operatörer att komma åt fildelningstjänster. En av de tjänster som nämns är bittorrenttrackern The Pirate Bay, men även andra liknande tjänster omfattas av Ifpis åtgärder.

Ifpi riktar nu in sig på en av de mindre svenska operatörerna och räknar med att lämna in en stämningsansökan inom en månad.

– De gör mer än att bara sälja abonnemang. Jag vill inte säga mer för det ligger fortfarande på utredningsstadiet. Vi har haft kontakter med flera men det är en som sticker ut, säger Lars Gustafsson.

I Danmark tvingas operatörer redan blockera åtkomst till The Pirate Bay efter ett domstolsbeslut från februari i år. Tidigare har den ryska kontroversiella nätbutiken Allofmp3 blockerats i Danmark på samma sätt. Rättegången har dock ifrågasatts sedan det framkommit att det enda expertvittne som hördes har starka band till Ifpis egen advokatbyrå.