Svenska webben 2.0-succéer är vi inte bortskämda med, men en het kandidat att slå igenom stort hittar vi i Malmö. Bambuser är en innovativ tjänst med hög "wow"-faktor som redan blivit omtalad såväl innanför som utanför landets gräns.

Bambuser är mobil-tv, fast tvärt om. Tjänsten låter vem som helst sända direktsänd strömmade video från mobiltelefonen till webben. Kravet är att mobilen har operativsystemet Series 60 - och för plånbokens skull att ens mobilabonnemang har fast pris på datatrafik. Själva tjänsten är annars gratis för privatpersoner.

På Bambusers sajt kan mobil-tv-sändningen avnjutas, antingen direkt med bara ett par sekunders fördröjning, eller i efterhand. Tittaren kan också chatta med den som filmar och sänder.

– Det här är verkligen tv-tittandets långa svans. Det ger ett oerhört mervärde, även om bara två-tre personer tittar på varje ström, säger grundaren Måns Adler.

Ett typexempel när Bambuser kommer till sin fulla rätt är när barnbarnets avslutning i skolan direktsänds till mormor, eller när Kalle sänder en division fem-match i fotboll för den tappra skara fans som har intresse i brunkargängets framfart på planen.

– Det som gör det magiskt är interaktiviteten, där är det mobila mediet unikt, säger Måns Adler.

Fröet till Bambuser såddes när Måns Adler skulle göra sitt avgångsprojekt på den danska entreprenörs- och projektledarutbildningen Kaospiloterna. En mediekonferens i Malmö skulle dokumenteras och det med hjälp av mobilkameror.

– Vi tänkte att fungerar det åt ena hållet så fungerar det åt andra hållet, säger Måns Adler.

Efter att knåpat ihop en egen "tuggumilösning" fick Bambuser kontakt med två finska utvecklare som erbjöd sig att fixa tekniken. I oktober 2007 nåddes en fördröjning på bara två sekunder och tjänsten var redo för prime time.

– Vi är inga tekniker men vi såg den kommersiella potentialen i produkten. Finnarna var precis tvärt om så det var perfekt, säger den andre grundaren Jonas Vig.

Tjänsten förbättras gradvis, mycket med hjälp från Bambuseranvändarna som gärna ger input. I dag har tjänsten 1 750 användare från 50 länder, dock med fokus på Sverige.

– Länder som är långt framme med 3g är mycket roligare att jobba med. På det sättet är det bra att vi utgår från Norden, säger Måns Adler.

Pengarna ska företaget tjäna på samarbeten, genom att erbjuda mediebolag och andra företag att använda tekniken. Ett samarbete med norska NRK är redan igång och diskussioner pågår med en rad mediehus, bland annat i Tyskland, Italien och Spanien.

Bambuser har ännu inte tagit in något externt kapital. Tjänsten är helt egenfinansierad med hjälp av "pasta rouge och cykel till jobbet". Marknadsföringen har helt skötts viralt och med mun-till-mun-metoden. Men en finansieringsrunda rycker allt närmare.

– Vi ska titta på om vi kan dra in kapital för att möta alla förfrågningar, säger Jonas Vig.

Frågan om när Bambuser köps upp av Google möter killarna med ett skratt.

– Vi har så jävla roligt, inte någonstans gör vi detta för att nå dit eller dit, säger Jonas Vig.

Fakta

Grundades: Maj 2007
Anställda: "Vi är sex som jobbar aktivt"
Ägare: Måns Adler, Jonas Vig, N3P, Tom Sundström, Martin Storsjö.
www.bambuser.com