SAP uppger att det kommer att missa målet att omsätta en miljard dollar i intäkter och 10 000 kunder för produkten år 2010. Det kommer nu att ta 18 månader ytterligare innan detta mål nås, uppger SAP.

– Vi tänker inte utveckla något vidare innan vi vet att vi kan leverera med lönsamhet, säger Henning Kagermann, en av företagets två vd:ar i en konferens med analytiker till IDG News. Därför måste nu SAP bli bättre på att sälja, leverera och köra Business Bydesign, uppger han.

Exakt vad detta innebär har SAP inte klarlagt, annat än att utvecklingen kommer att försenas. Under första kvartalet rapporterade SAP 1 570 nya kunder, men bara ett fåtal nya användare av Bydesign som är ett koncept för att erbjuda affärssystem som en hyrtjänst. I år räknar företaget med att få färre än 1 000 nya kunder, uppger företaget.

Därför kommer SAP att koncentrera sig på sex länder, där de flesta av företagets kunder finns i dagsläget. Lanseringen av tjänsten till andra länder kommer att försenas och företaget investerar 158 miljoner dollar (100 miljoner euro) mindre än tidigare planerat. Den totala investeringen uppgår till mellan 75 miljoner euro och 125 miljoner euro.

Under första kvartalet gjorde SAP en vinst på 242 miljoner euro, samt omsatte 2,46 miljarder euro. Den operativa marginalen minskade från 20,2 procent till 14,6 procent. För ett år sedan gjorde SAP 310 miljoner euro i vinst och omsatte 2,16 miljarder euro.

Analytikerna hade räknat med att intäkterna skulle öka 40 procent, till 2,51 miljarder euro, enligt en undersökning från Thomson Financial Network. I resultatet ingår beslutsstödsföretaget Business Objects som formellt köptes den 21 januari.

I år spår SAP att intäkterna från program och därtill relaterade intäkter ökar mellan 24 procent och 27 procent. Hälften av tillväxten spås komma från SAP och hälften från Business Objects.