Domen är en framgång för upphovsrättsindustrin eftersom en villkorlig dom öppnar för fler husrannsakningar mot misstänkta fildelare. 31-åringen dömdes dessutom till 40 dagsböter.

Böterna uppgår till sammanlagt 10 000 kronor och mannen ska dessutom betala rättegångskostnader på 44 670 kronor.

Mannen åtalades först för spridning av omkring 30 filmer och drygt 23 000 låtar. Men åklagaren lade efter den första förhandlingen ner punkten som rör musikfilerna, varpå skivindustrins branschorganisation Ifpi valde att driva vidare målet. Då hade antalet musikfiler sänkts till omkring 4 600.

En ny rättegång hölls i april och tingsrätten går nu på åklagarens, Antipiratbyråns och Ifpis linje.

”Med hänsyn främst till den mycket stora mängd tillgängliggjorda filmverk och musikaliska verk som det enligt tingsrättens bedömning rör sig om så finner tingsrätten att straffvärdet är så högt att böter inte är en tillräckligt ingripande påföljd”, skriver Linköpings tingsrätt i domen.

Målet är unikt i jakten på svenska fildelare i och med att det rör spridning av ett betydligt större material än tidigare fall där anmälaren bara har valt ut enstaka exemplar bland filerna som delats ut. Många gör bedömningen att bara dagsböter inte räcker för att polisen ska få genomföra razzior mot misstänkta piraters hem. Dagens dom öppnar dock åter igen för detta.

Till exempel står det då klart att brottet anses tillräckligt allvarligt för att husrannsakningar kan genomföras och utrustning tas i beslag.

Fildelningen ska ha skett via nätverket Direct Connect.

Försvarets expertvittne gick hårt åt polisens utredning vid den första rättegången. Därefter gav polisen sig själv bakläxa och kallade in Statens kriminaltekniska laboratorium för att stärka bevisningen.