Den förste åtalade fildelaren i Sverige blev en Västeråsare som i oktober 2005 dömdes till brott mot upphovsrättslagen av Västmanlands läns tingsrätt. Straffet blev 80 dagsböter på sammanlagt 16 000 kronor. Bevisningen bestod bland annat av skärmdumpar från Antipiratbyrån och en expert från Bredbandsbolaget. Det var den bredbandsleverantör som den dömde använde då han den 17 december 2004 delade ut filmen Hip hip hora på fildelningsprogrammet DC++.

Men senare rev Svea hovrätt upp domen och friade i otktober 2006 mannen i brist på bevis.

Den andre svensk som åtalats för att ha delat ut en film i ett fildelningsprogram fick sin dom i november 2005. En då 27-årig man i Sollentuna dömdes även han av tingsrätten till 80 dagsböter på 220 kronor vardera. Sammanlagt fick sollentunabon betala 17 600 kronor för att han den 4 oktober 2004 delade ut den svenska thrillern "Den tredje vågen" på fildelningsnätet DC++.

Fildelare nummer tre dömdes i juni 2006 till 80 dagsböter à 200 kronor för brott mot upphovsrättslagen. Den dömde då 25-årige göteborgaren hade delat ut filmen Rånarna i fildelningsnätverket DC++. Mannen nekade till brott och hävdade att filmen kan ha kommit från någon kamrats dator. Göteborgs tingsrätt valde att inte tro honom.

”Angel” med Eurythmics, ”Vara vänner” med Jakob Hellman, ”Sarah” med Mauro Scocco och ”It must have been love” med Roxette. Dessa låtar låg bakom Sveriges första fall gällande fildelning av musikfiler och blev en dyr historia i oktober 2006 för en då 45-årig Boråsare.

Hovrätten för västra Sverige fastställde då tingsrättens tidigare beslut och dömde honom att betala 80 dagsböter som hamnade på totalt 20 000 kronor för brott mot upphovsrätten. Fildelningen ska ha skett via Direct Connect med programmet DC++.