När klockan slog tolv på natten mot tisdagen hade 3 570 254 elektroniska deklarationer lämnats in till Skatteverket och ytterligare 50 000-100 000 väntas inkomma från de som har fått uppskov. Det är över en halv miljon fler än 2007, då drygt 3,1 miljoner valde bort pappersvarianten.

Målet på fyra miljoner e-deklarationer nådde Skatteverket inte upp till. Men inom några år kan 90 procent av alla deklarationer vara elektroniska, tror Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Andelen kommer i år att landa på omkring 50 procent när de sena deklarationerna har räknats in.

Mindre pappersarbete betyder färre fel och mindre onödigt arbete.

– Alla maskinella kontroller kan göras på en gång. Människor gör många summeringsfel, men det kan man inte göra om man deklarerar elektroniskt, säger han.

Den största boomen för elektroniska deklarationer kom för några år sedan när Skatteverket erbjöd tidigare återbäring för dem som valde bort pappersvarianten. Några nya lockelser av det slaget bjuder man inte på i år.

Mest populär är e-deklarationerna i Östergötlands län, där strax över hälften av deklarationerna har lämnats in elektroniskt. På Gotland och i Värmland tycks invånarna vara mest skeptiska. Där har bara fyra av tio valt e-deklaration.

Under söndagen, den dag då det största antalet personer lämnar sina uppgifter, blev belastningen tidvis så tung att det kunde vara svårt att logga in. Enligt Skatteverket är det inte de egna systemen, utan verifieringen av bank-id som är den kritiska punkten.

Samtidigt drabbades Skandiabanken av ett haveri efter ett strömavbrott i en serverhall. Hemsidan låg på söndagen nere från två på eftermiddagen till tio på kvällen och under den perioden var det inte möjligt för kunderna att ladda hem det bank-id som används vid e-deklarationer.

Fakta

Med e-deklarationer avses både deklarationer via webben och godkännanden via telefon eller sms.