Landet har it-kompetensen vi behöver – och allt köpstarkare kunder.

– Fler och fler ser Indien som en potentiell marknad. På it-sidan är det inte bara en kostnadsbesparing att ha verksamhet här, det är en värde­addering, säger Bengt Johansson, chef för Exportrådet i Indiens it-huvudstad Bangalore.

Bengt Johansson har bevakat den indiska marknaden i fyra år. Han och många med honom talar om hur Indien klättrar på värdekedjan inom it.

Bengt Johansson vill gå så långt som att säga att om man bara vill kapa kostnader, då är inte Indien rätt land att satsa på. Löneökningarna är för stora. Däremot finns en välutbildad och allt mer erfaren kompetenspool att dra nytta av.

Sverige har hittills varit mer av­vaktande än andra länder när det gäller satsningar i Indien. Men nu börjar även svenska bolag vakna.

– För exempelvis Ericsson kommer en hel del av produktutvecklingen för den här delen av världen att ske i Indien framöver. Och då måste andra företag följa med.

– Att lägga ut it-verksamhet här kan vara första steget för att komma in på marknaden, men man bör även ha andra delar av affärsprocessen i åtanke, såväl utveckling av helt nya produkter som försäljning, säger Bengt Johansson.

Den inhemska marknaden i Indien är inne i en enorm tillväxt. Medel­klassen växer stadigt och BNP har ökat med 9 procent de senaste åren, även om takten nu börjar sakta ner.
Under maj går Indien om USA och blir världens näst största telekommarknad efter Kina, räknat i antalet abonnenter.

Detaljhandeln väntas stå för nästa stora boom, uppger Bengt Johansson: nu börjar regeringen släppa på de hårda regleringarna av marknaden vilket även innebär att hela logistik- och infrastruktursektorn behöver byggas upp.

– Företag bör fundera på vad man ska leverera om tre år och om fem år – och till vem. Det kan mycket väl vara så att det är här de framtida kunderna finns. Och då måste ni finnas på plats.

Fakta

Nästa vecka kommer andra och sista delen i vår miniserie om it-boomen i Indien. Då hälsar vi på hos Volvo IT i Bangalore och hos det indiska it-företaget Mindtree.