– Kostnaderna i Indien stiger, men det är fortfarande mycket billigare här. Och löneökningarna har saktat in de senaste åtta månaderna. I och med dollarns fall har de stora bolagen börjat sparka folk som sitter på bänken och nu är det arbetsgivarnas marknad igen.

Det säger Pavel Siddique, en av grundarna till det svenska it-konsultbolaget Indpro. För tre år sedan kom han till Bangalore med 100 000 kronor på fickan för att starta verksamhet med uthyrning av indiska programmerare. I år väntas bolaget omsätta tio miljoner och har två små men fullsatta lokaler i nordöstra Bangalore.

– Vi är ett alternativ för de små och medelstora företag som vill outsourca sin it-verksamhet. De stora it-jättarna vänder sig inte till små företag. Är det tre man på företaget är det inte något IBM eller Wipro tar på sig, säger Pavel Siddique.

Inpros inriktning är rena programmeringsuppdrag, som ska vara raka och tydliga – Indpro vill ta på sig att utveckla nya system eftersom det tar mycket tid för deras svenska projektledare och innefattar it-arkitektur och andra kompetenser som inte är deras expertområde.

– Vi vill att svenska företag ska fokusera på sin kärnverksamhet och sin produkt, medan vi tar hand om programmeringen – ofta tillsammans med kundens programmeringsteam, säger Pavel Siddique.
Bland kunderna finns företag som Bytessajten och Fareoffice, som bygger betallösningar online åt biluthyrningsfirmor.

Utöver uppdragen inom programmering hjälper Indpro svenska företag att starta verksamhet i Indien. Erbjudandet är att låta företag hyra programmeringspersonal i två år, för att sedan direktanställa programmerarna och därmed få ett färdigt team på plats i Indien. Indpros svenske vd Marcus Lippert berättar att bolaget för diskussioner med två medelstora it-bolag i Sverige om att hjälpa dem att etablera sig i Bangalore.

– Våra uppdrag att starta verksamhet åt andra företag i Indien tror jag kommer att öka lavinartat de närmaste åren. Vi vet vad svenska företag vill ha och kan den lokala marknaden, säger Marcus Lippert.

Indpros svenska personal på plats i Bangalore består av fyra projektledare, Indienchefen Pavel Siddique och hans medgrundare Bobby Biswas. Med varsin förälder från Bangladesh har de fördelen att tala två lokala språk, hindi och bengali. I Sverige sitter vd:n Marcus Lippert, teknikchefen Anders Ekelund och en säljorganisation.

Målet är att kombinera svensk kvalitet med indiska resurser.

– Klarar vi det kan vi fortsätta ut i Europa, säger Pavel Siddique.

Även om de indiska it-lönerna på sikt stiger och kommer ikapp de europeiska ser inte Indpro det som ett problem.

– Då flyttar vi vidare och öppnar fler kontor, har experterna i Indien och lärlingarna i Bangladesh. Och dumpar priserna en gång till, säger Pavel Siddique.

Fakta

Startår: 2005.

Grundare: Pavel Siddique, Bobby Biswas och Marcus Lippert.

Antal anställda: 70, 6 i Sverige.

Omsättning: ca 5 miljoner 2007, räknar med det dubbla 2008.

Resultat: 200 000 kronor i vinst 2007, återinvesterades.