– Monteringen gick mycket snabbare än väntat. Personalen var entusiastisk, vädret var bra och det fanns inga problem med att installera hårdvara och mjukvara, säger Garry Mccartney, it-chef på Purdue University till IDG News.
Teamet från Purdue hade hjälp från konkurrerande Indiana University och började packa upp lådorna med servrar vid sextiden på morgonen. Vid ettiden hade de 500 av superdatorns 812 noder körklara och datorn hade exekverat 1 400 jobb för forskare på universitetet.
Datorn har namnet Steele efter John Steele, tidigare chef för Purdue Universitys datorcenter. Datorn ska kunna klara 60 biljoner instruktioner per sekund. Enligt George McCartney är det klustertekniken som gör att superdatorerna kan byggas så snabbt.
– Vi upptäckte att ett sånt här bygge helt handlar om att använda klustersystem och att använda standardkomponenter. Genom att bara använda standardservrar för att bygga vår superdator, behövde vi inte flyga in utvecklare eller specialiserade tekniker. Vi kunde göra det med vår egen personal på drygt fyra timmar, säger han.
Enligt skolan är datorn en av de största i USA som inte är en del av nationella forskningscenter. Skolan uppger också att datorns prestanda placerar den bland de 40 snabbaste i den rankning som har gjorts av de största superdatorerna i världen.
Den officiella rankningen, Top 500 kommer ut två gånger per år och kommer att offentliggöras den 17 juni under konferensen International Supercomputing Conference i Dresden, Tyskland. Superdatorn har finansierats av fakultetsmedlemmar som har bidragit med medel från forskningsfonder som var avsedda för deras egna laboratorier.