Efter 16 dagars budgivning och 112 budrundor står det nu klart vilka som får de nationella licenserna för mobilt bredband eller telefoni i 2,6 Ghz-bandet.

Mest betalar Teliasonera, 562 miljoner kronor för två licenser á 20 MHz. Tele2 betalar 548 miljoner och Telenor 533 miljoner för motsvarande utrymme. Tre köper 2 x 10 Mhz för knappt 297 miljoner kronor.

Samtliga dessa är frekvensblock av typen FDD, frekvensdelad, som innebär att en frekvens används för att skicka trafik och en annan för att ta emot den. FDD används för 3g-tekniken och dess efterföljare, Ericsson-stödda LTE.

Ett TDD-block på 50 MHz stod också på spel. TDD, tidsdelad, betyder att sändning och mottagning av trafik sker på samma frekvens men i olika tidsluckor. TDD-blocket väntas användas till wimax, vilket skulle förklara varför amerikanska jätten Intels investmentbolag Intel Capital Corporation lade beslag på denna licens.

Intel betalar 159 miljoner kronor för licensen.

Tillstånden är teknikneutrala men i praktiken lär alltså fyra licenser användas för mobilt bredband med lte-tekniken och en för wimax.

– Att tillstånden är teknik- och tjänsteneutrala ger möjlighet både för vidareutveckling av befintliga mobila bredbandsnät och för nya nät med nya tekniska lösningar. Auktionslikviden på 2,1 miljarder visar att frekvensutrymmet är attraktivt och att spektrum har ett stort värde på marknaden idag, säger PTS generaldirektör Marianne Treschow i en kommentar.