Världens största processortillverkare lägger stora pengar på wimaxtekniken. För första gången har Intel som egen aktör gett sig in på operatörernas territorium och köpt rätten till det frekvensutrymme som är bäst lämpat för wimax.

Syftet är att få ett landsomfattande wimax-nät på plats i Sverige, allt för att skapa efterfrågan på Intels produkter.

Redan i höst ska de stora tillverkarna av bärbara datorer komma med inbyggt stöd för mobilt wimax, enligt Carl-Daniel Norenberg, affärsutvecklingsansvarig för infrastruktur på Intel.

– Vi gjorde ett strategiskt val att förvärva frekvensutrymmet för att säkra wimax i Sverige. Vi såg möjligheten att få ett nationellt spektrum, men naturligtvis hade vi en ribba för hur mycket det fick kosta.

Intels plan är inte att själv agera som operatör för de nät som kan byggas i frekvensutrymmet. Sannolikt kommer frekvenserna i stället licensieras till företag som tar rollen som operatör.

– Vi kommer att gå in i diskussioner med att antal parter nu, säger Carl-Daniel Norenberg.

Wimax är en av två tekniker som tävlar om att dominera nästa generations mobila bredband. Det främsta alternativet är lte, long term evolution, som backas upp av Ericsson och en rad stora operatörer.

Notan landade på nästan 160 miljoner kronor för Intel, vilket är betydligt mindre än de andra vinnarna i PTS stora frekvensauktion betalade. Tele2, Tre, Telenor och Teliasonera köpte det övriga frekvensutrymmet och lär inte vara intresserade av att öppna det för wimax.

– De har investerat stora belopp i sina teknologier och vill naturligtvis få så många kunder som möjligt i sina nät för att få det att gå ihop.

De traditionella mobiloperatörerna har investerat stora pengar i sin teknologi och har ingen anledning att främja wimax, som de kan se som en konkurrerande teknik.

– Men från ett konsumentperspektiv blir det ett tillskott, ännu en höghastighetspipa, säger Carl-Daniel Norenberg.

I USA har Intel tillsammans med operatörerna Sprint och Clearwire skapat ett konsortium för att bygga ett landsomfattande wimaxnät och Intel investerar miljardbelopp i det nya företaget. Även Google, Comcast och Time-Warner Cable bidrar till satsningen.