Internetbaserade uppslagsverket Wikipedia är nästan lika korrekt som det vetenskapliga, och mycket välrenommerade, uppslagsverket Encyclopedia Britannica. Det skriver den ansedda tidskriften Nature i en onlineartikel som publicerades den här veckan.

Nyligen kritiserade journalisten John Seigenthaler en artikel i Wikipedia där han beskylldes för att ha mördat John F Kennedy och hans bror Robert. Men nu har Nature kommit fram till att sådana fel snarare är undantag än regel.

Nature kommer fram till sitt resultat efter att ha gått igenom ett stort antal artiklar i Wikipedia, efter den kritik om bristande korrekthet som florerat på sistone, uppger tidningen USA Today.

Totalt har 42 artiklar granskats av en vetenskaplig panel, där fyra felaktigheter per artikel hittades, att jämföras med tre fel per artikel i Encyclopedia Britannica.

Ändå planerar Wikipedia att installera ett nytt verktyg för att granska och kontrollera uppgifterna i artiklarna. Encyclopedia Britannica vill inte kommentera uppgifterna, med hänvisning till att de inte har tagit del av undersökningen.

Wikipedia skrivs av frivilliga besökare och har närmare fyra miljoner artiklar.