CS läsare, som driver ett litet företag, fick en obehaglig överraskning efter att har inhandlat tre usb-minnen på Teknikmagasinets butik på Sergelgatan i Stockholm. Tre stycken ZAP Slider USB 8GB-minnen hade köpts och alla låg i oöppnade förpackningar.

– Vi prövade den direkt i en maskin med Vista och genast hittade vårt anti-virus program en trojan, berättar CS läsare.

Usb-pluggen provades sedan i en dator med XP och visade samma sak. Alla tre usb-minnena testades och var infekterade. Kollegorna satte trojanen i karantän och undersökte innehållet i usb-stickan. De fann då att 60 meg var använt. Mindre än en timme efter själva inköpet ringde de till Teknikmagasinets butik.

– Jag var tydlig med att jag ville ha ett svar med förklaring och det skrev jag även i ett mail till dem. Jag har inte hört ett ljud sedan dess och nu det har gått över en månad. Tragiskt, man blir förbannad, säger CS läsare.

Christian Ekstrand på Teknikmagasinet är produktansvarig för usb-minnena i fråga. Enligt honom var det en mindre del av en sändning usb-pluggar som var smittade och att leverantören har kontaktats.

– De förklarade att trojanen fanns i en av de datorer som i sista skedet kontrollerar usb-minnena innan leverans. Så fort kunden hörde av sig har vi kontrollerat, men en halv dags försäljning hann gå genom.

Christian Ekstrand är osäker på det exakta antalet smittade usb-pluggar och hur många kunder som har drabbats.

– Vi vet inte exakt hur många det rör sig om men max ett 50-tal usb-minnen, tror inte ens det är det. En eller två kunder har hört av sig, säger han.

Leverantören är Teknikmagasinets egentillverkning i Taiwan. Enligt Christian Ekstrand har detta aldrig skett tidigare under de 4-5 år som de samarbetat. Att CS-läsaren inte fått något svar säger han beror på att dennes begäran om förklaring inte nåt fram till honom. Han poängterar att Teknikmagasinet inte på något sätt har velat mörka händelsen för sina kunder.

– Vi har varnat alla butiker om detta men inte stoppat försäljningen eller gått ut till kunder. Det rör ju sig om en så liten mängd, en kartong, säger Christian Ekstrand.

Teknikmagasinet har nu själva kontrollerat runt 900 av usb-pluggarna och avinfekterat de smittade.

– Viruset i fråga är ganska harmlöst och kan till exempel stjäla inloggning till spel som World of Warcraft. Har man ett virusskydd så ska det inte vara ett större problem, säger Christian Ekstrand

För CS läsare hann trojanen aldrig infektera datorerna, tack vare antivirus-skyddet och kollegornas kunskap i området.

– Men hade det varit min mamma som fått det här hade det varit kört. Trojanen var av en relativt ofarlig sort men kan ju ändå ställa till jätteproblem. Någon typ av respons från återförsäljaren hade varit brukligt, säger CS läsare.

Fakta

Usb-stickorna i fråga var infekterade av trojanen Gampass och masken Gammima. Dessa är båda specialiserade på att stjäla inloggningsuppgifter till on-line spel som World of Warcraft.