Allt fler leverantörer av bärbara datorer väljer att bygga in modem för turbo-3g i stället för att hänvisa kunderna till externa usb-modem. Här har Ericsson hittat en ny nisch och meddelar nu att såväl Lenovo som Dell och ytterligare en icke namngiven leverantör valt företagets kretsar. De nya kretsarna gör det möjligt att använda mobilnäten för att surfa i hastigheter på 14,4 Mbit/s.

Enligt Johan Freidlitz, produktchef på Lenovo, innebär detta en rejäl förbättring eftersom de Sierra Wireless-kretsar man använt tidigare bara klarade 3,6 Mbit/s. Dessutom har kretsarna försetts med gps-moduler vilket gör att man kan använda de bärbara datorerna som navigatorer.

Ericssons satsning på produkter för mobilt bredband ligger helt rätt i tiden. Enligt analysföretaget IT Research såldes det i Sverige mer än 140 000 3g-modem och bärbara datorer med inbyggda modem bara under årets första kvartal. Det kan jämföras med förra året då det såldes 430 000 3g-modem. Före årets slut förväntas försäljningen av 3g-modem och bärbara med inbyggda sim-kortsplatser uppgå till 600 000 enheter. Enligt Ericssons prognoser kommer en miljard människor att använda mobilt bredband bredband inom tre år. Men det är inte givet att dessa kommer att surfa via de traditionella mobilnäten.

Processortillverkaren Intel ropade nyligen in rätten till det frekvensutrymme som är bäst lämpat för den konkurrerande tekniken wimax vid PTS auktion. Redan i höst kommer de första bärbara datorerna som har stöd för denna teknik som Ericsson hittills hållit på armlängds avstånd.