Ett bud från France Telecom på Teliasonera är av allt att döma mycket nära. Under ytan bubblar det av missnöje mot en affär, både i finans- och branschkretsar.

– France Telecom är ingen kvalitetsoperatör. Om framtiden är oviss är historien den bästa ledstången och vad man kan konstatera utifrån den är att France Telecom gett betydligt sämre avkastning åt sina aktieägare än vad Teliasonera gjort, säger Magnus Angenfelt, vd på hedgefonden Manticore som bevakat den svenska it- och telekombranschen i mer än 20 år.
Det han syftar på är France Telecoms trista utveckling på Parisbörsen den senaste femårsperioden.

Medan operatörer som Teliasonera, Telenor och KPN haft en mycket gynnsam utveckling på börsen så har France Telecom gått kräftgång.

Det är många som inte vill uttala sig officiellt om
France Telecom som ägare, men som gärna uttalar sig anonymt.

En källa säger till CS att tystnaden som råder från både Finanssverige, branschen och politiker beror på att det finns så stora intressen i Teliasonera.

Investmentbankerna har ekonomiska intressen av att en affär blir av. Från oppositionen är det tyst, eftersom den är ansvarig för att ha börsintroducerat bolaget med introduktionskurs på 85 kronor.

– Titta på de förvärv som France Telecom gjort hittills, som Orange och Avena, de har tappat marknadsandelar efter ägarbytet, säger en person.

En annan mycket insatt källa säger att France Telecom är fel ägare till Teliasonera av flera orsaker. Det är för stora skillnader i företagskulturen, det är en för stor organisation som Teliasonera riskerar att drunkna i.

Dessutom finns inga synergier att hämta i en sådan här affär.

– En annan aspekt är den roll för samhället som Teliasonera spelar. Om det skulle inträffa en nationell kris om tio år spelar Teliasonera en oerhört viktig roll eftersom bolaget sitter på en stor del av infrastrukturen. Men vems intressen ser France Telecom till i en sådan situation? Sina egna naturligtvis.

Också Sven Sköld, telekom­analytiker på Swedbank, ser en rad nackdelar med en affär mellan France Telecom och Teliasonera.

– Det finns inga betydande, trovärdiga synergier och därmed inga kostnadsbesparingar att göra på en sådan affär. Dessutom tror jag det är negativt för den svenska it- och telekomindustrin, eftersom vissa delar kan förläggas till Frankrike, säger Sven Sköld.

– Jag tycker att Teliasonera är ett intressantare företag än France Telecom, det har en bättre marknadsmix, med en större andel av vinsten från tillväxtmarknader. De mogna marknaderna som Sverige och Frankrike växer ju inte, men France Telecom har en större inhemsk andel. Där har Teliasonera en annan profil, vilket ska reflekteras i ett pris dem emellan.

I stället för France Telecom pekas holländska KPN eller Telenor fram som de mest lämpliga ägarna till Teliasonera, även om det skulle innebära trassel av konkurrensmässiga skäl när det gäller den norska telekom­operatören.

Computer Sweden har sökt en kommentar från finansmarknadsminister Mats Odell, som är ansvarig för statens utförsäljningar, men han vill inte uttala sig.

Fakta

Förra veckan uttalade sig France Telecoms finanschef Gervais Pellissier om att den franska telekom­operatörens bedömning är att en affär med Teliasonera kan komma att ske inom några veckor, förutsatt att den godkänns av aktieägarna.

Finansmarknadsminister Mats Odell,
kd, har varit sparsam med kommentarer kring spekulationerna, men har uttalat sig positivt om fransmännens intresse.

Svenska staten
äger 37 procent av Teliasonera, men telekomoperatören är ett av de bolag som regeringen aviserat att den vill sälja ut.