Det har gått drygt tio år sedan de första mobiltelefonerna började förses med webbläsare, men det är först nu som de börjat användas i någon större utsträckning.

En orsak till framgången är större, tryckkänsliga skär­mar och att webbläsarna fått smidigare gränssnitt.

– Användningen av inter­net har kommit igång i riktigt stor skala först med Iphone, säger Peter Neubauer, teknikchef på Waylabs som utvecklar mobila produkter.

– I AT&Ts nät står den för 75 procent av surfandet trots att Iphone bara utgör några få procent av det totala telefonantalet.

Apples Iphone lyfts fram av flera av de experter som CS talat med.

Den har stor skärm och styrs med hjälp av fingerrörelser på skärmen.

– Skärmstorlek, navigering och inmatningsmöjligheter är de tre faktorer som mer än något annat bestämmer vår upplevelse av det mobila surfandet, anser Peter Neubauer.

– Apple har kommit långt, men smidig inmatning är fortfarande ett olöst problem.

Bland de lösningar som nämns på det här problemet är kameror som fungerar som streckkodsläsare.

– Om man inte har ett tangentbord är tekniker som 2d-barcode ett enkelt sätt att få över adressen till webbsidorna, säger Gartners analytiker Leif-Olof Wallin.

En annan modell, som inte minst Intel förespråkar, är att utveckla telefoner som är betydligt större än dagens modeller.
Även inom det området kan nykomlingen Apple bli något av pådrivare.

Får man tro Hannes Schwaderer, chef för Intels tyska verksamhet, kommer Apple att använda Intels nya Atom-processor i nästa version av Iphone.

Den ska ha större skärm och högre upplösning än dagens modell.

Jon Jädersten, som på Europanivå ansvarar för Intels division Ultra mobility, är övertygad om att det är ett vinnande koncept.

– Den yngre generationen är van vid att ständigt vara ute på Youtube och Facebook och då ställs det högre krav på både processorer och skärmar, säger Jon Jädersten.

Lika viktigt för att få fart på det mobila surfandet är ändrade prissättningsmodeller, inte minst för dem som vill surfa utomlands.

– Roamingkostnaderna måste reduceras rejält, helst med flatrate och möjlighet att välja detta första gången man kopplar upp sig utomlands, säger Leif-Olof Wallin.