Andreas Sjöström, mobilitetsexpert på Sogeti, säger att det pågår mycket arbete bland leverantörerna av webbläsare för att utveckla produkter som ska ge samma funktioner som när man surfar på vanliga datorer.

– Stöd för Flash och andra webbtekniker är del i att nå ända fram. Utvecklingsarbetet för att täppa till luckorna pågår hos alla de stora webbläsarföretagen, säger Andreas Sjöström.

Norska Opera Softwares webbläsare Opera Mini har fått starkt fäste på marknaden. Det är en produkt som utvecklats vid företagets kontor i Linköping.

– Den stora fördelen med Opera Mini är att den körs via servrar. Det innebär att trafiken, och därmed kostnaden för användarna, minskas med 90 procent, säger Tor Odland, pressansvarig på Opera.

– Den laddas ner 100 000 gånger varje dag.
Operas webbläsare är nu förinstallerad hos många mobilleverantörer, men snart kommer ett par helt nya konkurrenter.

En sådan är en mobil version av Mozillas Firefox som har arbetsnamnet Fennec och finns tillgänglig i en tidig testversion.
Bland de leverantörer som tidigare använt Mozillas teknik märks Nokia med surfplattan N810. De tester som genomförts på N810 med Fennec visar att den webbläsaren är sex gånger snabbare än Microb som Nokia använder i dag.

Senare under året förväntas de första mobiltele­fonerna som bygger på Googles Androidplattform dyka upp.

Webbläsaren bygger på Webkit, en öppen källkods-produkt som har sina rötter i khtml, html-motorn i KDEs webbläsare Konqueror. 
– Inom en snar framtid kommer även Konqueror, Epiphany, Safari, Arora och en del andra webbläsare i nya versioner, främst för mobilanvändare, som även de bygger på Webkit, berättar Andreas Nilsson, ledamot i Datorstödskommitten vid Fysiksektionen på KTH.

Fakta

Sony Ericsson valde en webbläsare från Opera
i P990, men i de flesta telefoner är det Netfront från japanska Access som gäller.

Allt fler bygger
webbläsare med öppen källkods-
produkten Webkit som grund. Det gäller exempelvis den som används i Nokia Series 60.

Samma teknik används
även i Apple Iphone.
I enklare telefoner används ofta Obigo Browser, en produkt som Teleca avknoppade förra året.