Nyligen släppte Microsoft en betaversion av administrationsverktyget System Center Operations Manager Cross Platforms Extension. De delar av administrationsverktyget som hanterar andra plattformar än Windows har utvecklats av ett svenskt team i Stockholm.

– Vi var tre personer som jobbat med liknande saker i ett partnerbolag till Microsoft. För att få visum för att jobba för Microsoft i Redmond var vi tvungna att först jobba ett år på ett Microsoftkontor i Sverige, säger Andreas Lalloo.

– Det är orsaken till att utvecklingen har skett här.

Den trehövdade styrkan ut­ökades under utvecklingstiden.
Som mest jobbade tio personer med projektet, och när flyttlasset går till Redmond om några veckor är det sex anställda som sätter sig på planet tillsammans med sina familjer.

Hur känns det att flytta?

– Det är stort. Det här är en chans jag är glad att jag har fått, säger Andreas Lalloo.
– Det är kul för hela familjen att prova på att bo utomlands, och det är spännande att få jobba på huvudkontoret.

Det är inte bara att utvecklingen har skett i Sverige som har varit speciellt med det här projektet, som tills nyligen har varit hemligt.

– Det faktum att Microsoft släpper mjukvara för andra plattformar än Windows är unikt och häftigt.

– Vi har använt öppen källkod, lagt till en hel del och kommer sedan att släppa tillbaka det till öppen källkods-communityn, säger Andreas Lalloo.

Fakta

Microsofts nya administrationsverktyg System Center Operations Manager Cross Platform Extensions har stöd för Red Hat Linux, Suse Linux, Solaris och HP-Ux.

Betaversionen
släpptes nyligen på konferensen Microsoft Management Summit i Las Vegas.

Det är inte bestämt än när den skarpa versionen kommer.