För fyra år sedan oroades företagen av att anställda surfade bort två timmar i veckan – i dag rör det sig om nästan en timme varje dag.

95 procent av dem som surfar in på bank- och finans­sidor från sin jobbdator går till privatrelaterade tjänster. Och av de företagssurfare som besöker hotell- och konferenssidor går 90 procent in på privatsidor. Det visar siffror som webbanalysföretaget Enecto tagit fram åt Computer Sweden.

Flera studier bekräftar siffrorna från Enecto. Enligt en undersökning beställd av företaget Websense, som tillverkar mjukvara som filtrerar internet, säger it-chefer på små och medelstora företag i Europa att de anställda lägger i snitt 48 minuter per dag på privat surfning.

För ett företag med 200 anställda skulle denna privatsurfning kosta omkring 10 miljoner kronor varje år.

För att stävja den ökande privatsurfningen väljer många företag och myndigheter att installera mjukvara som blockerar delar av nätet. Det vanligaste är att filtrera sidor som är olämpliga eller utgör en säkerhetsrisk, men det är också vanligt att spärra kända tidsfördriv som communities.

Smittskyddsinstitutet har en tydlig policy som säger att de anställda inte får använda nätet privat, samt talar om vilka typer av sajter de inte får besöka, berättar it-chefen Mikael Strålfors.

De reglerna kompletteras med omfattande filtrering av nätet.
– Vi har en teknisk lösning som spärrar en herrans massa adresser och fildelningsprotokoll. Vi tycker att det är viktigt eftersom man måste känna att vi är en seriös myndighet, men det finns även i botten att det stjäl arbetstid, säger Mikael Strålfors.

Smittskyddsinstitutet började filtrera bort sajter redan för tre år sedan. Därför anser Mikael Strålfors att myndigheten föregick problemen som studierna visar på.

Även Swedbank har en policy som säger att internetanvändningen ska gälla jobbet, förklarar presschefen Anna Sundblad. Pritvat­ärenden tillåts bara i undantagsfall.

– Vi har en automatisk rutin som slår larm och varnar om någon anställd beter sig olämpligt, säger Anna Sundblad.
Swedbanks filter tar bort sajter som är direkt olämpliga men även till exempel Facebook är blockerat.

Hur mycket surfar du privat på jobbet varje dag?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Andel som uppger att de inte klarar sig utan dessa privattjänster på jobbet.

Chatt och direktmeddelanden: 36 %

Bloggar och communities: 26 %

Fildelningsnätverk: 25 %

Privat e-post: 19 %

Sidor med mjukvara: 17 %

Bank- och finanssajter: 14 %

Källa: Websense