Lars Sjögreen, utvecklare och vd på Dotway Stockholm, har erfarenhet av utveckling med både Flex, Flash och Silverlight. För honom är fördelarna med respektive plattform glasklara.
Flash och Flex har ett försprång gentemot Silverlight eftersom många webbyråer kan de teknikerna, vilket innebär att tillgången på billig arbetskraft är stor. Dessutom har Adobes plattform ett övertag i och med de stora marknadsandelarna teknikerna har. Det finns insticksprogram för Flash installerade i webbläsare överallt.

– Jag kan inte säga till en kund att han ska använda Silverlight om han vill nå många användare, säger Lars Sjögreen.

Han får medhåll av Henrik Otterheim, teknisk chef och Flex- och Flashutvecklare på Gimlet.

– Vi arbetar med Flex och inte Silverlight på grund av spridningen för Flash och för att tekniken funkar felfritt i många miljöer. Flash är oslagbart på det området, säger Henrik Otterheim.

Skillnaden vad gäller spridning blir mindre med tiden. Microsoft marknadsför Silverlight hårt, bland annat ska de olympiska spelen i Kina sändas över internet med hjälp av version 2 av tekniken.

Enligt Lars Sjögreen är Silverlights stora fördel att tekniken bygger på standardiserade filformat. Silverlightkod kan genereras från vilket språk som helst, och det går även att blanda olika språk som Java, C# och Ruby som grund för Silverlightapplikationer. Färdiga program är också öppna på ett sätt som Adobe har svårt att matcha.

– För Flash-/Flex-applikationen är den färdiga produkten en svart låda, en binärklump, säger han.

Vilket teknik ska då företag och utvecklare satsa på? Vad dominerar i framtiden? Det beror helt på vad företaget ska producera. För den som utvecklar webbannonser för en tidning är Flash eller Flex det bästa alternativet i dag.

– Vill företaget konvertera en färdig applikation i exempelvis C# eller Java är Silverlight ett bra val, säger Lars Sjögreen.

Henrik Otterheim är av en annan åsikt. Han tycker att Microsoft har en del kvar att bevisa när det gäller plattformsoberoende. Enligt honom fungerar exempelvis Windows Media Player helt olika på Mac och pc, och utvecklare kan inte göra lika fräcka grejer på Mac som på pc.

– Företag bör satsa på Flex och Flash på grund av teknikens genomslagskraft, att tekniken kan leverera plattformsoberoende applikationer, säger Henrik Otterheim.

När det gäller säkerhet är båda plattformarna likvärdiga, det säger både Henrik Otterheim och Lars Sjögreen. Samtidigt är det en viktig fråga som vare sig Microsoft eller Adobe får försumma.

– Båda måste satsa stenhårt på säkerhet, säger Henrik Otterheim.

Finns det skillnader i prestanda? Spelar prestanda ens någon roll numer?

– Svårt att säga. En marginell skillnad i så fall. Har användaren en hyfsat modern dator tänker han nog inte på det, säger Lars Sjögreen.

Framtiden är oviss, och slaget kommer i första hand att handla om teknikernas genomslagskraft och deras respektive utvecklingsmiljöer. På det senare området har Microsoft ett övertag, det erkänner Henrik Otterheim, som annars förespråkar Flex och Flash.

– Kan Microsoft leverera på allvar och till alla plattformar blir Silverlight en stark och svårslagen plattform för rika internetapplikationer, säger Henrik Otterheim.

Enligt Lars Sjögreen är strömmande medier något som talar till Silverlights fördel då tekniken är bandbreddsnål och ett något smartare val för videofilm än Flash.

– Faktum kvarstår, Youtube använder Flash. Om videosajter börjar att använda Silverlight kan det fälla avgörandet. Dessutom är insticksprogrammet för Silverlight lika enkelt att installera som det för Flash, säger Lars Sjögreen.

Fakta

Adobes Flash har sitt ursprung i webben, Microsoft kommer med Silverlight från skrivbordssidan.

Openlaszlo, Eclipses Rich Client Platform och JavaFX är andra tekniker för rika internetapplikationer.

Adobes Air är en hel hostingplattform, till skillnad från Flash/Flex och Silverlight som är insticksprogram i webbläsaren. En liknande färdig lösning finns inte till Silverlight än, men experiment pågår.