Tonsättarnas upphovsrättsorganisation Stim har nu tagit fram ett förslag på hur laglig fildelning av upphovsrättsskyddad musik ska kunna ske. Idén bygger på att låta fildelare fortsätta som i dag, men att de betalar en extra avgift på bredbandsabonnemanget.

Målet är att komma igång med de första testerna redan i höst, meddelar Stims vice vd Eva Modin i dag.

– Vi vill erbjuda en försöksgrupp möjligheten att fildela lagligt på samma sätt som den gör, eller inte gör, i dag, säger hon.

Ett speciellt program på användarens dator ska rapportera vilka låtar han eller hon lyssnar på och pengarna ska på så sätt kunna fördelas efter artisternas popularitet.

– Vi kommer utgå från befintlig teknik och anpassa den för ändamålet.

Kommer det alltså bli ok att ladda hem Britney Spears senaste album från The Pirate Bay?
– Det är en jättesvår fråga. Vi vill att man ska kunna fildela från fildelningsnätverken.

Vad ska det kosta?
– Vi har inte pratat priser än så vi vet inte. Priset bestämmer marknaden och vi får se vad nätoperatörerna tror att deras kunder är beredda att betala. Vi tror ju att folk kommer vilja betala för det här.

Nu återstår att komma överens med intresserade operatörer och med rättighetsinnehavare, alltså artister eller deras skivbolag. Alla operatörer ska erbjudas möjlighet att delta i samarbetet och testet kan komma att ske med flera företag.

– Vi hoppas ha fått ihop något under juni månad, säger Eva Modin.

Men mängden låtar som får laddas ner och delas ut kan komma att vara begränsad. Hur denna gräns ska kontrolleras är dock oklart.

– Meningen är inte att man ska kunna ladda hem flera miljoner låtar. Det ligger i sakens natur att det finns en rimlig gräns.

Stims mål är att få med sig så gott som alla skivbolag så att kunder inte ska behöva kontrollera vilken musik som omfattas av modellen.

Men om ni inte får med er alla?
– Jag vet inte om testet kan genomföras då. Vad vi ser framför oss är att alla rättighetsinnehavare medverkar så vi får en indikation på om det här är rätt väg att gå.

Som fildelare sprider man ju även musken vidare till sådana som inte betalar avgiften. Hur ställer ni er till att man då skulle bidra till andras brott?
– Så kan det bli. Men på något sätt måste vi se till att rättighetsinnehavarna får betalt när musiken används och det här är det sätt vi kan komma på i dag.