– Jag tror att kundtrycket varit stort på Microsoft och att det är främsta skälet till att man tvingats ge vika. Nu kommer kunderna att kunna välja vilken produkt de vill utan att få problem med formaten, säger Jonas Feist, vd på Redbridge som är en leverantör av öppen källkodsprodukter.

Även Per Eriksson, marknadsansvarig för Openoffice.org ser positivt på Microsofts beslut.

– Det här är ett väldigt glädjande besked och en stor vinst både för öppen källkods-världen och användarna. Jag pratar dagligen med användare som har problem med de olika formaten och dessa får det betydligt lättare framöver.

Lasse Ståhl, Office-konsult på Stexar ser även satsningen på pdf som ett naturligt steg.

– Microsoft känner nog av vindarna mot mer öppna system. Pdf-formatet är etablerat och Openoffice har ju sedan länge möjligheten att spara till pdf-formatet. Så troligtvis vill Microsoft inte ge Openoffice några konkurrensfördelar.

Microsoft betonar gärna att företaget vill vara mer öppet och flexibelt.

– Det viktigaste skälet till att vi gör detta är att ge kunderna större flexibilitet i att kunna använda Office 2007 som klient för all slags informationshantering. Med filformatsstödet kommer man att kunna öppna och spara direkt till odf och pdf från Word, Excel och Powerpoint, säger Thomas Floberg, produktchef för Office hos Microsoft.

Han säger att stödet för odf kommer att kräva en stor arbetsinsats från Microsofts utvecklare.

– Det är mer komplicerat att göra ändringar i befintliga format än att skriva helt ny kod eftersom man både måste ha bakåtkompatibilitet och kompatibilitet med odf-formatet.

Uppgraderingen av Office 2007 kommer någon gång efter årsskiftet men redan i september kommer den skarpa versionen av Openoffice 3 som hanterar både office open xml och odf.
– Jag tror att produktvalet i sig får mindre betydelse framöver. Allt fler kommer att kunna blanda Staroffice, Openoffice, IBM Symphony eller Microsofts Office efter behov och ekonomi, säger Jonas Feist.

– Min spontana reaktion är att det är positivt att Microsoft gör detta. Det kommer att underlätta informationsutbyte med de medborgare och elever som har Microsoftmiljö. Kommande Openoffice 3.0 kommer ju att stöda import av Office 2007-dokument. Men ingen hade väl förväntat att Microsoft skulle göra några anpassningar. I grunden påverkar detta inte vår beslut att gå över till Openoffice och vårt strategiska val av odf som dokumentstandard. Det känns mer som en bekräftelse på att vi är på rätt spår, säger Göran Westerlund, it-chef på Alingsås kommun.