I takt med att funktionerna för att sortera bort spam i den vanliga e-posten blir allt bättre söker bedragarna efter nya vägar att nå fram. Nu har nätverkssajten Linkedin drabbats av så kallade Nigeriabrev, rapporterar säkerhetsföretaget Sophos.

– Webb 2.0-sajter som Linkedin och Facebook ger främlingar möjligheten att kontakta dig utan försvar från ditt företags spamfilter, säger Graham Cluley, säkerhetskonsult på Sophos.

Bluffen är lätt att genomskåda för den som har hört talas om så kallade 419-bedrägerier, uppkallade efter den paragraf i nigeriansk lag som förbjuder denna typ av verksamhet. Men allt färre av dessa meddelanden slinker nu för tiden igenom filtren. Däremot kan de enkelt bifogas till en förfrågan att skapa en relation på Linkedin.

Sophos rekommenderar nu användare på Linkedin att ändra sina inställningar så att bara de som känner till användarens e-postadress eller är listad som ”annan kontakt” kan skicka en förfrågan.

Bluffarna kan ibland ta sig helt bisarra uttryck. Sophos har bland annat upptäckt brev från personer som uppger sig vara Augusto Pinochets barnbarn, hjälparbetare som söker en adoptivfamilj åt en övergiven valp eller en afrikansk astronaut som har fastnat på rymdstationen Mir.

– Om fler tänkte på det gamla talesättet ”det finns inga gratis luncher” och förhöll sig lite skeptiska skulle elakingarnas offer bli färre, säger Graham Cluley.